Barkod ve Karekod Arasındaki Fark Nedir?

Bu yazı, son günlerin sıkça sorulan sorulardan biri olan “Barkod ve Karekod Arasındaki Fark Nedir?” hakkında bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Karekod nedir?

Karekod Menu Nedir?
Karekod Menu Nedir?

Karekod, QR kod olarak bilinmekte olup kare ve dikdörtgen şekillerinde olabilen ve verilerin gizlenilmesini sağlayan bir sistemdir. Verilerin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağladığı için hem zamandan hem emekten tasarruf sağlamaktadır.

Ülkemizde ilk olarak kullanım yeri ilaç sekörüdür. Sahte ürünlerin gerçek ürünlerden ayrılmasına büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Fakat pek çok alanda da kullanılmaya devam etmektedir. Özellikle eğitim, medya ve sağlık sektörü için başvurulan bir tekniktir.

Barkod Nedir?

Barkod Okuyucu Nedir?
Barkod Okuyucu

Barkod sistemi ürünler için geliştirilmiştir. Biçimi dikdörtgendir ve yatay paralel çizgiler mevcuttur. Bu çizgiler ürünlerin stok ve referans kodlarını saklı tutar. Uluslararası kullanılan bu sistem üzerinde 13 rakam vardır. Barkod üzerinde bulunan rakamlar bizlerin anlayabileceği bilgileri verirken, çizgilerin amacı makinelerin okumasını sağlayan araçlardır. Barkod okuyucu hakkında detaylı bilgi için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.

Barkod ve Karekod Arasındaki Fark Nedir?

Barkod yatay dikdörtgen şekli ile bilinmekte olup sadece sayısal verileri hapseder. Fakat karekod her türlü numara ve harf kaydı yapabilir. Dolayısıyla karekod kullanım oldukça geniş ve okunabilir olması açısından da avantajlıdır. 

Diğer yandan barkodlar tek boyutlu, karekodlar ise çift boyutludur. En büyük farklarından biri de budur. Barkodlar bu sebeple sadece tek yönlü veriyi tutarken karekodlar birden çok veriyi tutabiliyor. Bu sebeple barkod sitemlerini işletmeler daha çok tercih ediyor. Kendi içerisinde bilgi akışı sağlanması yeterli olan barkodlarda karekodlar için aynı durum söz konusu olmuyor.

Karekod sisteminini pek çok alanda tercih eden işletmeler bulunmaktadır. Son yıllarda teknolojik ilerleme ve ihtiyaç hissedilmesi restoranlara kadar gelmektedir. QR kod kullanan restoranlar müşterilerine menüleri bu şekilde servis etmektedir. Kolayca telefona indirilebilen QR kod okuyucu sistemler ise rahatlıkla harf ve rakamları okuyabiliyor ve bilgi akışı kısa sürede sağlanır hale geliyor.

Karekod ile Neler Yapılabilir?

  • Karekod size sesli arama imkanı sunar.
  • Karekod ile sms gönderim yapılabilir.
  • İndirim kuponlarını karekod ile tanımlaması yapılabilir.
  • E-posta gönderimi yapılabilir.
  • Karekod taranma teknolojisi ile gezi, turizm rehberliği alabilir seyahatlerin konforlu geçmesini sağlayabilirsiniz.
  • Restoran gibi yerlerde dijital menü ifadesinin tam karşılığı olan Dijital Menü uygulaması olarak kullanılabilir. Yorum, öneri ve fiyatları da buradan kolayca öğrenebilirsiniz.
QR kod kullanmanın avantajları nedir?

QR kodlar iyi tasarlanmış yapıları nedeniyle barkodlara göre daha kullanışlı ve dayanıklıdır. QR kod yapısı yüzde 30’a kadar bozulsa bile hala verimliliğini koruyabilir.

Restoran, kafe, bar, hotel gibi her işletmeye uygun QR Menü için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.

Barkod ve Karekod Arasındaki Fark Nedir? konusu hakkında düşüncelerini yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

QR Kod Oluşturucu

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: