ISO 9001 Belgesinin Faydaları Nelerdir?

Müşteri ilişkilerine odaklanmakta olan kuruluşlardaki müşteri şikayetlerinin en aza indirilmesi sağlanmaktadır. Üretim ve pazarlama konusu da müşteriler tarafından gelecek olan şikayetler son bularak işletme ve kuruluşların ileri seviyede hizmet vermesine yardımcı olmaktadır. Müşteri memnuniyetinin ve bağlılığının daha çok artmasına yardımcı olarak işletmelerdeki kalite ve verimliliği artırmaktadır. Bu sayede kişiler üretimden satışa kadar daha iyi ve konforlu şekilde dönüşler alabilir.

ISO 9001 Belgesi Kaç Yıl Geçerli?

Kalite ve üretim, pazarlama konusunda kişilerin oldukça verim ve konforunu artırmakta olan ISO 9001 belgesi kaç yıl geçerli? Konusunda ise 3 yıl geçerlilik söylenmekte ve ilk belgelendirme tarihinden itibaren bu belge 3 yıl içerisinden kullanılmakta ve geçerliliği bulunmaktadır. Üstelik 3 yıl sonunda yapılan düzenleme ile yani geçerliliğin tekrar kazanılmasıyla kişiler en iyi şekilde en az maliyet ile belgeyi yenileyebilir. Bu maliyet çoğu zaman işletme ve kuruluşlardan dolar ve Euro kurundaki artışa bağlı olarak artmakta ve azalmaktadır. Aynı zamanda her ISO belgesinin verilmesinin ardından 1 yıl sonra olacak şekilde yıllık ara denetimlere sahip olmaktadır.

ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?

Kişilerin, işletme ya da kuruluşların ISO belgesini almadan hemen önce yapması ve bilmesi gereken durumlar söz konusudur. Bunların bilinmesi halinde kişiler belge, evrak ya da başvuru konusunda en iyi şekilde detaylı olarak bilgilere sahip olur. Yetkili bir belgelendirme firmasına başvurmak her zaman daha doğrudur. Çünkü kişiler her adımda belgeler ve başvurularla ilgili olarak en doğru adımları atmakta ve bu sayede istenen sonuçlar alınabilmektedir. Belgelendirme firmasının ISO kuruluşu ya da ülkenin genel akredite olan kuruşundan onaylı olması gerekmektedir.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesinin Önemi Nedir?

ISO 14001 belgesi son dönemlerde pek çok firma tarafından satın alınmaya başladığı için yeni açılacak firmalar da bölgeyi merak etmeye başlamıştır. Bu anlamda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesinin önemi nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Aslında belgenin en önemli sebeplerinden biri sürekli iyileştirme taahhütü, yasal gerekliliklere uyuma taahhütü, çevrenin etkinlik etkilerini değerlendirilmesi, kirliliğin önlenmesi taahhütü çevre etkilerinin ortaya çıkardığı olumsuzlukları azaltabilme taahhütü gibi çok çeşitli faydaları sağlamaktadır. ISO 14001 belgesinin önemi şu şekilde sulanabilmektedir;

  • Kuruluş yaşam koşullarına olan uyumluluğunun tamamen artırılmasını sağlamaktadır.
  • Kuruluşun çevre ve doğa üzerindeki tüm olumsuz etkisini büyük oranda azaltmaktadır.
  • Doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasında fayda sağlamaktadır. Bu anlamda maliyetlerin azaltılmasında yardımcı olmaktadır.
  • Kuruluşun itibarının diğer kuruluşlara göre daha fazla artmasını sağlamaktadır.
  • Çevresel şartların potansiyel oluşturabileceği olumsuz etkilerinin kuruluş üzerinde büyük oranda hafifletmesine katkı sağlamaktadır.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?

Kuruluşlar adına önemli bir yeri olduğu için sahip olmasıyla beraber nasıl alındığı konusunda aslında oldukça önemlidir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi nasıl alınır sorusuna bakıldığı zaman aslında bunun için çok çeşitli yöntemler vardır. Bu belgeyi alabilmek için ilk olarak standarda uyumlu olan bir çevre yönetim sistemi kuruluşunun olması gerekmektedir. Böyle bir kuruluş olmadığı sürece bu belgeyi almak da zorunlu değildir. Bu nedenle ilk olarak ISO 14001 standardı arama motorundan yazılmalıdır. B uda TSE standart arama terimi ile aratıldığı zaman ekrana çıkacaktır. Buradan çıkan sonuçlar arasında en yukarıda yer alan org. TR uzantılı olan TSE standart arama sayfasına gidilmelidir.

Açılan sayfa üzerinden kurumsal şirketin adına üye olmak gerekir. Kişiler bu belgeyi kredi kartı aracılığıyla satın alabilmektedir. Aynı zamanda ISO 14001 belgesinin standardı Türkçe formatı ile bilgisayara kolay bir şekilde indirilebilmektedir. Standart arama motoru üzerinde arama kutucu aracılığıyla ‘TS EN 14001’ yazılması güncel olarak yani yayında yazılmış olan standardı sepete eklemeye yeterli olacaktır. Bu standartların en temel hedefi işletmenin çevreyle ilgili olarak tüm detayların açıklanabilmesi ve kontrol altına alınabilmesi sağlanarak ve kuruluşun bu belgenin öneminin farkında olunmasını mümkün kılar. Bu farkındalık aslında kuruluşu çevreci olarak etiketlemeye yardımcı olan noktalardan biridir.

CE Belgesi Neden Gereklidir?

CE Belgesi, Avrupa Ekonomik Bölgesi ülkelerinde üretilen ürünler için sağlık, güvenlik ve çevre standartlarına uygunluğu gösteren bir belge olarak kabul edilir. Bu belge, ürünün serbest dolaşımını sağlar ve AB pazarında satışa izin verir. CE belgesi nedir denince de bu belge, tasarım, üretim ve test aşamalarında belirli standartların karşılandığını belirtir. Elektronik cihazlardan tıbbi cihazlara, oyuncaklardan inşaat malzemelerine kadar birçok alanda kullanılan ürünler için olmazsa olmazdır. CE İşareti, ürünlerin dilinde bir güvence ve ticarette başarı anahtarıdır.

Avrupa Birliği odaklı bir üretici, ithalatçı veya distribütör; ürünün her anlamda mevzuatlara uygunluğundan sorumludur. Bu sorumluluk, uygunluk değerlendirmesini gerçekleştirmek, teknik dosya hazırlamak, uygunluk beyanını imzalamak ve ilgili direktiflere göre gerekli adımları atmaktan geçer.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

Şimdi de CE belgesi nasıl alınır adımlarından söz edebiliriz;

  • Başvuru Firmamıza Yapılması: CE belgesi için başvuru sahibi kuruluşun yasal statüsünü gösteren belgelerin sunulması.
  • Gerekli Olan Deneyler ve Kayıtlar Süreci: Ürün ya da ürünlerle ilgili gerekli deneylerin yapılması ve kayıtların oluşturulması.
  • Ürüne Ait Olan Sistem Dokümanları: Ürünle ilgili sistem dokümanlarının oluşturulması aşaması.
  • Olmaz İse Olmaz Teknik Dosya: Oluşturulan dokümanların teknik dosya altında birleştirilmesi.
  • Notified Body Odasına Yapılacak Başvuru: CE işareti verecek olan Onaylanmış Kuruluş´a başvuru yapılması.
  • Belgelendirme Tetkiki Aşaması: Onaylanmış Kuruluş tarafından gerçekleştirilen belgelendirme tetkiki.

İlgili Bağlantılar;

Kriptoloji Nedir

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: