Ehliyetimi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

Ehliyetimi kaybettim nereye başvurmalıyım ya da ne yapmalıyım soruları ehliyet sahiplerinin merak ettiği konulardan biri haline gelebiliyor. Ehliyetini kaybedenler ne yapmalı ve bu sorunu nasıl hızlıca çözebilir gibi konuları aydınlatmaya çalışacağız. Ehliyet kaybı, çoğu sürücünün başına gelen talihsiz durumlardan biridir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapacağınızı ve ne yapmayacağınızı bilmiyorsanız endişelenmenize gerek yok. Aslında, kayıp ehliyet yenileme süreci birkaç basit adım ve prosedürden oluşur ve tek bir ziyaretle kısa sürede tamamlanabilir. 

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyetimi kaybettim nasıl randevu alınır? diye merak ediyorsanız online kanalları kullanarak dakikalar içinde randevu alabilirsiniz. Kayıp ehliyet yenileme randevuları, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün https://randevu.nvi.gov.tr/ internet sitesinden veya ALO 199 hattından yapılmaktadır.

Ehliyet Randevu Ekranı - Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?
Ehliyet Randevu Ekranı – Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Online randevu almak için tesisin web sitesine girdikten sonra “ehliyet ile randevu al” sekmesine tıklamanız yeterlidir. Randevu alma işlemi 5 adımda gerçekleşir, kişisel bilgilerinizi girerek işlemi yapacağınız il veya ilçenin yerleşim yönünü seçmeniz gerekmektedir. 

Kayıp Ehliyet Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 

Kaybolan ehliyetin geri alınması için randevu alındıktan sonra, yenilenmesi için gerekli evrakların toplanmasına sıra gelir. Ehliyet yenilemek için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Nüfus cüzdanı, 
  • Ehliyet sağlık kaydı, 
  • Ehliyet, evrak ve banka dekontu 
  • 1 biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu belgesi,
  • Adli sicil belgeleri,
  • Sağlık raporu 

Özel sağlık ocaklarından, kamu hastanelerinden veya aile hekimliği kurumlarından temin edilebilir. Sağlık kontrolüne gittiğinizde mutlaka kimlik ve 1 adet biyometrik fotoğrafınızın olduğundan emin olmalısınız. 

Sağlık raporunuzu alırken ehliyet sınıfınızı belirtmeniz gerekmektedir. M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları için 1. toplu sağlık raporu nedeniyle; Grup 2 sağlık raporları C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları için verilmektedir.

Sürücü Belgesi Kayıp Bildirimi

Sürücü Ehliyetini Kaybetmenin Cezası Nedir? 

Ehliyeti kaybetmenin cezasını merak ediyorsanız, kayıp veya hırsızlık cezasını ödemenize gerek yok. Tek yapmanız gereken lisans yenileme işlemi için gerekli evrakları ödemek. Kayıp bir ehliyeti yenilerken ödemeniz gereken miktar, eski veya yeni ehliyete bağlıdır. 

Eski ehliyet için:

Ehliyetiniz 1 Ocak 2016 tarihinden önce verilmişse toplam 15 TL evrak ve tesis hizmet bedeli ödemeniz gerekecektir. Ücret ödemesinin 2 TL’si 15 TL’si Emniyet Genel Müdürlüğü’ne temel hizmet bedeli olarak bağışlanmakta; Değerli kağıtlar adına vergiye tabi bir banka hesabına 13 TL yatırılır. 

Anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılan ödemelerde hesap numarası belirtmenize gerek yoktur. Tüm adımları tamamladıktan sonra 10 yıl geçerli yeni bir ehliyete sahip olabilirsiniz. 

Yeni Ehliyet Nasıl Tekrar Çıkartılır?

1 Ocak 2016 tarihinden sonra yeni ehliyetin kaybedilmesi halinde yenileme ücreti 237 TL‘dir. Bu ücretin 37 TL’si platform hizmet bedeli, 200 TL’si ise kıymetli kağıt ücreti olarak ödenir. Devlet bankaları aracılığıyla yapılan ödemeler tek tek değil, tek seferde tahsil edilmektedir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek, kaybetmek veya çaldırmak isteyenlerin ödeyeceği ücret 769 TL‘dir.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir? 

2023 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın beraberinde getirdiği ceza, 8.190 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezanın ödenmesi durumunda 15 gün içinde %25 indirim uygulanarak 6.142 TL‘ye düşmektedir.

Eğer ehliyetsiz araç kullanıcı ve aracın sahibi aynı kişi değilse, ceza miktarı iki katına çıkarak 16.380 TL’ye yükselmektedir. Bu durumda, ehliyetsiz araç kullanma cezasıyla birlikte 20 ceza puanı da uygulanmaktadır, ki bu durum sürücü belgesinin geri alınması sürecini başlatabilir.

Ehliyetsiz araç kullanmanın sadece mali bir cezayla sınırlı olmadığını anlamak önemlidir; aynı zamanda trafik güvenliği açısından da büyük bir risk taşımaktadır. Ehliyetsiz sürücülerin trafik kurallarını bilmemeleri, kaza riskini artırabilir. Bu nedenle, ehliyetsiz araç kullanmaktan kaçınmak, hem bireyin hem de toplumun güvenliği için kritik bir öneme sahiptir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ancak, bu itirazın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine yapılması gerekmektedir.

Bu nedenle kayıp ehliyet başvurunuz tamamlanıp adresinize yeni ehliyet postalanmadan ehliyetsiz araç kullanmamalısınız. Aksi takdirde başvuru sonrası verilen geçici sürücü belgesi ile 15 güne kadar araç kullanabilirsiniz.

İlgili Bağlantılar;

Kimlik Yenileme Ücretleri

Ehliyet Fiyatları

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: