Restoranlarda Artırılmış Gerçeklik (AR) Dönemi

Geçmişten bugüne işletmeler varlığını sürdürebilmek adına, daima yenilikler yaparak bulunduğu piyasanın ve çağın koşullarına uyum sağlamaktadır. Restoranlarda artırılmış gerçeklik (AR) bu gelişmeler ışığında takip edilmesi gereken önemli bir konudur.

Restoranlarda Artırılmış Gerçeklik (AR)

Çağın en büyük gelişimlerinden biri olan teknoloji tüm sektörleri etkilediği gibi turizm endüstrisini ve sunulan hizmetlerin kalitesini de etkilemektedir. Bu alanda maliyet göz önüne alındığında restoranlar ilk olarak teknolojiyi kullanma konusuna çok sıcak bakmış olmasalar da günümüzde teknoloji ile beraber inovasyonlar yaptıklarını söylemek mümkündür. Son zamanlarda teknolojik anlamda kullanılmaya başlayan yeni uygulamalardan biri de hizmet kalitesine önemli katkılar sağlayan artırılmış gerçekliktir. Artırılmış gerçeklik gerçek dünyadaki nesnelerin sanal ortama aktarılması ile oluşturulan yeni bir dünya olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır.

AR – Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik ‘AR’ Nedir?

Ortamdaki nesnelerin bilgisayar yardımıyla değiştirilmesi ve artırılmasıdır.

VR ile AR Arasındaki Fark Nedir?

Artırılmış gerçeklik (AR), cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar kullanmanıza gerek yoktur.

Gelecekte restoran işletmelerinde kullanım oranının önemli şekilde artması beklenen uygulama, günümüzde vizyoner bazı restoranlar tarafından kullanılmaya başlanmış, olumlu geri dönüşler alınmıştır. Bu çalışma, artırılmış gerçeklik uygulamalarının restoranlarda kullanımının hizmet kalitesi açısından değerlendirilmesine odaklanmaktadır. İlk olarak derinlemesine literatür taraması çerçevesinde restoranlarda teknolojinin kullanımı incelenmiş, daha sonra nitel araştırma yöntemlerinden biri olan örnek olay analizi ile dört adet vaka ele alınmış, artırılmış gerçeklik uygulamalarının hizmet kalitesi açısından hangi noktada olduğu sorusuna cevap aranmıştır.

Uygulamayı kullanan restoranların hizmet kalitesi açısından piyasada büyük bir rekabet avantajı sağladığı ve tüketicileri motive etmenin yanında restoranlar ile aralarında sadakat yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.

Karekod Blog
Restoran AR
Restoranlarda Artırılmış Gerçeklik

Akıllı masa uygulaması, müşterilerin sipariş sürelerinde beklerken sıkılmamaları için tasarlanmış olan artırılmış gerçeklik tabanlı bir üründür.

AR

AR Kullanımı

Artırılmış gerçeklik teknolojileri özellikle son günlerde restoranda kullanılmaya başlanmıştır. Ancak kullanan restoranların çoğu kullandıkları teknolojiyi artırılmış gerçeklik olarak tanımlayamamaktadırlar. Gelecek yıllarda yemeklerin lezzeti noktasında birbirlerine alternatif olan restoranların farklı açılardan rekabet üstünlüğü sağlamak adına stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Bu stratejilerin tasarlanmasında artırılmış gerçekliğin büyük bir rol oynayacağı düşünülmektedir. Çünkü insanlar yaşamlarının her anında sosyalliği ve farklı deneyimleri önemsemektedirler. Bu doğrultuda restoranların alt yapısında oluşturulacak artırılmış gerçeklik uygulamaları ile hem keyifli vakit geçirirken hem de farklı deneyimler yaşayacakları düşünülmektedir. Örneğin akıllı masa uygulaması, müşterilerin sipariş sürelerinde beklerken sıkılmamaları için tasarlanmış olan artırılmış gerçeklik tabanlı bir üründür. Bu masa sayesinde müşteriler içeride yemekleri pişerken hangi aşamalardan geçtiğini ve tabaklarının son halini nasıl aldığını eğlenceli bir şekilde izlemektedir. Bu sayede hem müşteri operasyonu sırasında sıkılmamakta hem de personel gerilmemektedir. Buna ek olarak, aynı lezzeti birçok yerde bulabilecek olan müşterinin bu deneyimi yaşamak için restoranı tekrar tercih etmesi beklenmektedir.

Restoran AR uygulaması
Restoran AR Uygulaması

Günümüzde restoranlar, müşteri deneyimini yepyeni bir düzeye taşımak için AR kullanıyor. AR, marka deneyimini yükseltmelerine ve tüketicilerini neyi temsil ettikleri konusunda eğitmelerine yardımcı olur. Dünya çapında 50’den fazla restoran, müşterilerin yemek masalarına 3D projeksiyonlar görüntüleyen bir AR yemek deneyimi olan Skullmapping’in projesi Le Petit Chef’i kurdu.

Kaynak

Siz de işletmeniz için QR Menü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Peki, QR Menü Nasıl Okutulur ve QR Kod oluşturma nasıl yapılır?

AR Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Artırılmış gerçeklik nasıl çalışır?

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki nesneleri veya sahneleri dijital olarak geliştirerek, kullanıcılara gerçeklikle birleştirilmiş bir görüntü sağlar. Bir AR uygulaması, genellikle bir kamera, sensörler ve bir ekran içeren bir cihaz kullanır. Kameranın gördüğü görüntü, uygulama tarafından işlenir ve dijital olarak geliştirilir. Daha sonra, kullanıcının cihazındaki ekran üzerinde gerçek dünya ile birleştirilmiş bir görüntü olarak gösterilir. Bu, kullanıcının gerçek dünya ile etkileşim halinde olmasını sağlar, ancak dijital bir katmanla zenginleştirilmiş bir deneyim sunar. Artırılmış gerçeklik, oyunlar, eğitim, pazarlama ve işletme gibi birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Artırılmış gerçeklik kullanarak hangi tür uygulamalar oluşturulabilir?

Eğitim: Artırılmış gerçeklik, öğrencilerin öğrenmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir. Örneğin, öğrenciler, tarihi bir mekânın sanal bir rekonstrüksiyonunu deneyimleyebilirler.
Reklam ve Pazarlama: Artırılmış gerçeklik, ürünlerin tanıtımında kullanılabilir. Örneğin, bir mağaza, ürünlerini müşterilerin gerçek boyutlarıyla görüntülemesine olanak tanıyan bir AR uygulaması sunabilir.
Sanat ve Eğlence: Artırılmış gerçeklik, sanat ve eğlence alanında da kullanılabilir. Örneğin, bir müze, ziyaretçilere eserlerin dijital olarak zenginleştirilmiş bir versiyonunu sunabilir.
Sağlık: Artırılmış gerçeklik, sağlık alanında da kullanılabilir. Örneğin, cerrahlar, gerçek bir ameliyathanede çalışırken artırılmış gerçeklik cihazları kullanarak daha doğru bir şekilde cerrahi müdahale yapabilirler.
İnşaat ve Mühendislik: Artırılmış gerçeklik, inşaat ve mühendislik projelerinde kullanılabilir. Örneğin, bir mimar, dijital olarak bir binanın görüntüsünü gerçek dünya sahnesine yerleştirerek, müşterilere daha iyi bir fikir verebilir.

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: