Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Demlenir?

Kiraz sapı içerisinde yüksek miktarda A ve E vitaminleri bulunur. İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunur. İçerisinde yüksek oranda potasyum, magnezyum bulunur. Yüksek lif kaynaklı bir bitkidir. Vücudun tuzdan arınmasına yardımcı olur. Vücudun gereksiz suyu atmasına yardımcı olur. Kanı sulandırır ve damar sağlığını destekler. Damarlarda meydana gelen yağlanmayı engeller. Kalbin daha rahat bir şekilde çalışmasına destek olur. Ortalama bir tutam kiraz sapı çayı özellikle sabah aç karnına tüketilmesi halinde kötü kolesterolü engeller. Vücudu kötü kolesterole karşı korur. Bu makalede, kiraz sapının faydaları nelerdir, ve çayı nasıl demlenir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

Kiraz Sapı Faydaları
Kiraz Sapının Faydaları

Kiraz sapı içerisinde yüksek oranda A, B1 ve C vitamini bulunur. Oldukça faydalı olan kiraz sapı özellikle düzenli olarak tüketilirse vücudun gün içerisinde alması gereken mineral ve vitaminleri eksiksiz olarak sağlar. Kiraz sapının birbirinden eşsiz faydaları ise şöyledir; 

  • Kiraz sapı içerisinde melatonin bulunur bundan dolayı özellikle gece yatmadan önce bir bardak kiraz sapı çayı içmek vücudu rahatlatır, zihni dinginleştirir ve uykuya daha rahat dalmanıza yardımcı olur.  
  • Kiraz sapı fitoterapi olarak oldukça etkili bir besindir özellikle güvenilir idrar söktürücü olarak sıklıkla tüketilir.  
  • Zayıflama yardımcı olma özelliği ile bilinen kiraz sapı özellikle düzenli olarak içilmesi halinde yağları kısa süre içerisinde yakar. 
  • Antioksidan özelliği sayesinde sindirim sistemini destekler bununla beraber birçok soruna da iyi gelir. 
  • Karaciğeri temizler, karaciğer sağlığını korur. 
  • Kiraz sapı ödem attırıcı olarak kullanılabilir, düzenli olarak tüketilmesi halinde vücutta bulunan fazla ödemin kısa süre içerisinde atılmasına yardımcı olur bu sayede vücutta oluşan şişkinlik iner. 
  • Böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur, böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur. 
  • Kötü kolesterolün gitmesini sağlar. 
  • Damarların yağ, plaka ve benzeri maddeler yüzünden tıkanmasını engeller.  
  • Kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kan içerisinde bulunan kirliliklerin atılmasını sağlar ve kanı temizler. 
  • Cilt sağlığını destekler, cildin daha iyi görünmesini sağlar. Selülit oluşumunu engeller ve var olan selülitleri yok eder. 
  • Düzenli olarak içilmesi halinde bağışıklık sistemini güçlendirir.  
  • Sakinleştirici özelliği vardır bundan dolayı özellikle stresli zamanlarda içilebilir. 
  • Rahatlatıcı etkisi bulunur, depresyon hastalarının içmesi tavsiye edilir. 
  • Stres kaynaklı uyku sorununu yok eder. 
  • Migren ve kronik baş ağrısına iyi gelir özellikle baş ağrısını dindirmek için içilebilir. 

Kiraz Sapı Nasıl Tüketilir?

Kiraz sapı sıklıkla çay olarak tüketilir. Ödem attırıcı özelliği ile bilinen kiraz sapı aynı zamanda da idrar söktürücü olarak tüketilebilir. Kiraz sapı her ne kadar çay gibi demlenerek içilebilise de banyo kürü olarak da kullanılabilir. Ortalama dört tutam kiraz sapını üç litre suda kaynatın. İçerisinde mutlaka kaynatırken 2 adet çubuk tarçın ve biraz ıhlamur ekleyin. Sonrasında ise bir saat boyunca karışımı dinlendirin. Banyo yaparken banyo suyu olarak bu kürü kullanın. Cildiniz bu kür sayesinde canlılık kazanacak ve toksinlerinden arınacak. Aynı zamanda da bu karışımı geceleri ayaklarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz. Bir leğen içerisine bu karışımı koyunuz. Ortalama yirmi dakika boyunca kür içerisinde ayaklarınızı bekletiniz. Gün boyunca yaşadığınız yorgunluğu ve ayak ağrılarınızı bu sayede geçirebilirsiniz. 

Kiraz Sapı Çayı Ne İşe Yarar?

Kiraz sapı çayı özellikle güçlü antioksidan içeriği sayesinde dolaşım sistemini güçlendirir. Sindirim sistemine fayda sağlar. Suyun vücuttan kolayca atılmasını sağlar, zararlı toksinlerin hızlıca yok edilmesine yardımcı olur. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler rahatlıkla kiraz sapı çayı içebilir. Kiraz sapı çayı kaynatılarak tüketilir. Ödem attırıcı özelliği ile bilinir bundan dolayı özellikle diyet dostu bir çaydır. Kiraz sapı çayı böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur. Kanı temizler ve karaciğeri temizleyerek karaciğerin gençleşmesine yardımcı olur. Kiraz sapı çayı, idrar yolu enfeksiyonları için en sık tercih edilen çaylardan biridir. Bununla beraber idrar söktürücü olarak tercih edilebilir. Kadınlar regli dönemi başından itibaren kiraz sapı çayı tercih edilebilir. Özellikle adet döneminde oluşan sorunları giderebilir. 

Kiraz Sapı Çayı Neye İyi Gelir?

Kiraz sapı çayı içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunuyor. Özellikle idrar ile birlikte toksin maddelerin daha hızlı atılması sağlanıyor. Bu sayede vücudun ödem tutması engelleniyor. Özellikle adet dönemi sırasında oluşan şişkinlikleri dindiren kiraz sapı çayı, organ ve doku onarımı yapar. Doku üzerinde ki ödemi atmaya yardımcı olur. Zayıflama destekçisidir, selülitleri yok etmeye yardımcı olur.  

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Demlenir?

Kiraz sapı hem çay hem de detoks kürü olarak içilebilir. Öncelikle kiraz saplarını soğuk bir su ile iyi bir şekilde yıkayınız. Sonrasında ise bir bardak su içerisine bir çay kaşığı kadar kiraz sapı tozu ekleyiniz ya da kurutulmuş kiraz sapı koyunuz. Sonrasında ise bir adet isteğe bağlı olarak çubuk tarçın ilave edebilirsiniz. Ortalama altı dakika boyunca çayı kaynatın. Dilerseniz kaynamış su içerisine direkt olarak kiraz sapını veya suyunu ilave edebilirsiniz. Sonrasında dinlendirme işlemi yapınız. İsteğe bağlı olarak içerisine bir tutam mısır püskülü koyabilirsiniz. Çayınızı daha sonra süzerek ılık bir şekilde tüketebilirsiniz. İçerisine herhangi bir aroma eklemeden lezzetli ve tatlı bir şekilde kiraz sapı çayını içebilirsiniz.Kiraz sapı çayı kürü için ise bir tencere içerisine bir litre su koyunuz. Sonrasında ise bir avuç kiraz sapı ekleyiniz. Ortalama beş dakika boyunca kiraz saplarını kaynatın. Sonrasında ise kürü soğumaya bırakın. Ardından bir şişe içerisine koyun ve buzdolabına kürü yerleştirin.

Kiraz Sapı Çayı Tarifi

Kür kullanım süresi boyunca mutlaka dolapta saklı olmalıdır. Kürün dolap içerisinde bekletilme süresi ortalama üç gündür. Ortalama üç günde bir yeniden kür hazırlayabilirsiniz. Adet süresinde aç veya tok olarak bu kürü tüketebilirsiniz. Eğer detoks olarak bu kürü içiyorsanız yemeklerden yarım saat önce bu kürü içebilirsiniz. Kür olarak kiraz sapı çayı içiyorsanız ortalama on günde bir üç gün ara veriniz. 

Kiraz Sapı Nerede Bulunur? 

Pazarlarda, organik marketlerde ve aktarlarda bulunur.

Kiraz Sapı Çayı Zayıflatır Mı?

Kiraz sapı özellikle kilo vermek ve yağ yakmak için tüketilen bir çaydır. Bununla beraber selülit, aşırı kilo ve ödem atma özelliği de bulunan kiraz sapı aynı zamanda da şişkinlik giderici olarak kullanılabilir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde kısa sürede toksin attıran, kiraz sapı çayı vücutta yer alan kirli ve fazla suyun çıkmasına yardımcı olur. Özellikle diyet dostu olarak bilinen kiraz sapı çayı, diyet sırasında hızlı kilo vermek için tercih edebileceğiniz veya kilo kontrolü sağlamak için tercih edilir.

Kiraz Sapı Çayı Günde Kaç Kere İçilir?

Kiraz sapı çayı ödem söktürücü, kilo verdirici ve idrar söktürücü olarak bilinen bir çaydır. Eğer kür olarak kullanıyorsanız yemeklerden önce mutlaka aç karnına bir bardak, soğuk bir şekilde kiraz sapı çayı içiniz. Ancak düzenli olarak ödem attırıcı olarak kiraz sapı çayı içmek istiyorsanız aç karnına, sabahları bir bardak içebilirsiniz. Akşam yemeklerinden önce çayınızı rahatlıkla içebilirsiniz. Eğer uyku problemleriniz var ise uykudan önce sakinleştirici ve yatıştırıcı olarak bir fincan kiraz sapı çayı tüketebilirsiniz. Adet ağrılarında ise regli olduğunuz günlerde günde iki defa olmak üzere, ağrı kesici olarak kiraz sapı çayı içebilirsiniz.

İlgili Bağlantılar;

Mısır Kavurgasının Faydaları Nelerdir

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir

Çavdar Unu Neye İyi Gelir

Havlıcan Nedir?

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: