Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir? 

Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. En sevilen meyvelerden biri olan karpuz özellikle faydalı çekirdeği ile ön plana çıkıyor. Karpuz çekirdekleri vücuda son derece faydalıdır. Karpuz çekirdeği en az, meyvesi kadar büyük bir fayda sağlar. Karpuz çekirdekleri genel olarak atılır ve tüketilmek istemez. Ancak karpuz çekirdeğinin vücuda birçok faydası vardır.

Karpuz çekirdeği, yenmesi çok kolay olan ve oldukça lezzetli olan bir besindir. İnsan sağlığı açısından karpuz çekirdeğinin birçok farklı faydası vardır. Kurutulmuş olarak tüketilen karpuz çekirdeği her mevsim rahatlıkla yenilebilir. Karpuz çekirdeği oldukça rahatlatıcı, ferahlık verici ve lezzetli bir besindir. Karpuz çekirdeği, doyurucu ve besleyici tohumlardan biridir. Karpuz çekirdeği, Citrullus lanatus ismine sahip olan bitkiden gelmektedir. Karpuz çekirdekleri, kırılarak yenilebilir. Karpuz çekirdeği içerisinde yüksek miktarda arginin vardır. Kan basıncını dengeler ve kalp hastalıklarını engeller. Özellikle kalp sağlığına faydaları ile bilinir. Organ sistemini korur, içerisinde yüksek miktarda amino asit vardır.  

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir?

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir
Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir

Karpuz çekirdeği insan sağlığına oldukça faydalı olan rahatlıkla tüketilebilecek, tohumlardan biridir. Sağlıklı bir tohum olan karpuz çekirdeği, saç sağlığı için rahatlıkla tercih edilebilir. Saçı güçlendirir ve saç yapısına fayda sağlar. Karpuz çekirdeği içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunur. Toksin atıcı özelliğe sahiptir, bundan dolayı özellikle ödem attırıcı olarak tercih edilebilir. İçerisinde bulunan antioksidan maddesi sayesinde yaşlanma karşıtı olarak kullanılır. Yaşlanma karşıtı etkisi vardır, ciltte meydana gelecek kırışıklıkların giderilmesi için tercih edilir. Cildi nemlendirmek içinde karpuz çekirdeği kullanılır. Karpuz çekirdeği, cilde oldukça iyi gelir. Karpuz çekirdeği, böbrek taşını düşürmek için kullanılır. Böbrek taşı ve kumunu temizlemek için sıklıkla karpuz çekirdeği tüketilir. Böbrek temizleyici özelliği bulunur. Bununla beraber karpuz çekirdeği, hafızayı güçlendirici özelliği vardır. 

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Karpuz çekirdeği tansiyon dengeleyici özelliğe sahiptir, protein açısından oldukça zengindir. Düzenli olarak tüketilmesi halinde cilde, vücuda ve saça son derece iyi gelir. Kalp hastalıklarına karşı kişileri korur, sindirim sistemine destek sağlar, mideye destek sağlar. Karpuz çekirdeği yüksek kolesterolü düşürür. Özellikle sporcular kas yapmak için tercih edilir, vücuda arginin proteini verir. İçerisinde yüksek miktarda B vitamini bulunur. Kan şekerini düzenler, sivilce tedavisi için tercih edilebilir. Karpuz çekirdeğinin faydaları ise şöyledir; 

  • Karpuz çekirdeği cilt bakımı yapmak için kullanılır, içerisinde yüksek miktarda Omega-3 vardır, yağ asitleri bakımından zengindir, düzenli olarak tüketilmesi halinde cildi nemlendirir, içerisinde yüksek oranda yaşlanma karşıtı madde vardır, ciltteki lekeleri yok eder. 
  • Yüzdeki kırışıklıkları, çizgileri azaltmaya yardımcı olur. 
  • Karpuz çekirdeği düzenli olarak yenilmesi halinde ciltteki gözenekleri temizler, cildin gözeneklerinin tıkanmasına engeller ve ciltte akne oluşumunu engeller. 
  • Karpuz çekirdeği içerisinde protein, demir, bakır ve magnezyum vardır bu sayede saça bakım yapar, saçın parlaklığını arttırır ve saçın görünümü düzenler. 
  • Karpuz çekirdeğinde yer alan protein saçın büyümesine yardımcı olur, saç dökülmesini engeller ve ince saç yapılarının kuvvetlenmesine yardımcı olur.  
  • Karpuz çekirdeğinde bulunan magnezyum saçın güçlü kalmasına ve kırılmasını engeller, ayrık uçlu saçları birleştirir, saça renk verir ve saça ipeksi bir yapı kazandırır. 
  • Karpuz çekirdeği vücuttaki hücrelerin ve dokuların yenilenmesi için gerekli olan amino asitleri verir.  
  • Karpuz çekirdekleri organların onarımı ve gelişmesi için gerekli olan bütün maddeleri içerisinde bulundurur. 
  • Karpuz çekirdeği hücre oluşturması ile beraber sperm sayısını artırır, sperm kalitesini yükseltir, iktidarsızlık sorununu çözer ve özellikle gebeliğin oluşması için gerekli olan maddeleri vücuda verir. 
  • Karpuz çekirdeği vücuda enerji verir, metabolizmayı çalıştırır vücuda ihtiyacı olan zindeliği verir.  
  • Karpuz çekirdeği kan şekerini düzene sokar, iyi kolesterolü artırır. 
  • Şeker hastalığını kontrol altına alır. 
  • Yağlı ve yüksek lif oranı sayesinde LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardım eder, kötü kolesterolün atılmasına yardımcı olur, plak birikimini engeller, ateroskleroz ve kalp krizi riskini azaltır. 
  • İnme ve felç oranını düşürür. 
  • Karpuz çekirdeği bağışıklık sistemini geliştirir içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunur, B vitamini kompleksi vardır bundan dolayı bağışıklık sistemine zarar verecek hastalıklara karşı vücudu korur, stresi azaltır ve oluşabilecek bir çok kronik hastalığı engeller. 
  • Osteoporozu önler, karpuz çekirdeği içerisine yüksek oranda magnezyum vardır, magnezyum kemikleri güçlendirir, mineral bakımından oldukça zengin olan karpuz çekirdeği vücudun osteoporoz riskini azaltır.  
  • Kişilerin yaşlılıkta daha rahat etmesine destek olur. 

Karpuz Çekirdeği Nasıl Kullanılır?

Karpuz çekirdeği oldukça faydalı bir tohumdur. Birçok kişi bu faydalarından dolayı karpuz çekirdeğini tüketmek ister. Ancak bazen tohumu direkt olarak yutmak kişilere zor gelebilir. Bundan dolayı karpuz çekirdeği tozu tercih edilebilir veya karpuz çekirdeği toz haline getirilebilir. Kurutulmuş karpuz çekirdeğini çay olarak içebilirsiniz ya da birçok farklı yiyecek içine katarak rahatlıkla yiyebilirsiniz. Özellikle böbrek taşı düşürmek için sıklıkla karpuz çekirdeği tozu çayı tercih edilir. 

Karpuz Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir
Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir

Karpuz çekirdeği çay, toz ve kavrulmuş olarak tüketilebilir. Karpuz çekirdeğini çeşitli yiyeceklerle karıştırarak yiyebilirsiniz. Bununla beraber karpuz çekirdeğinin tozunu, yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu sayede özellikle probiyotik ve bağırsak dostu bir karışım haline getirebilirsiniz. Çay olarak ise gün boyunca rahatlıkla karpuz çekirdeği çayını içebilirsiniz. Karpuz çekirdeği çayı için iki litre su içerisine on beş dakika boyunca çekirdekleri kaynatınız. Hazırladığınız suyu iki gün boyunca kesintisiz olarak içebilirsiniz. Bununla beraber mutlaka bir gün ara veriniz. İki hafta boyunca durmadan, karpuz çekirdeği çayı içebilirsiniz. Karpuz çekirdeğini eğer kavrulmuş olarak tüketmek istiyorsanız hazır kavrulmuş karpuz çekirdeği tercih edebilir veya evde kendiniz karpuz çekirdeğini hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir gece boyunca karpuz çekirdeğini su içerisine bekletiniz. Filizlenene kadar mutlaka su içerisine karpuz çekirdeğini tutunuz. Sert kabuğu mutlaka çıkarın ve mümkünse soyun. Kabukları fırında kurutun veya güneşte karpuz çekirdeğini kurutabilirsiniz. Dilerseniz tavada kurutma işlemi uygulayabilirsiniz.

Lezzetli bir tohum hazırlamak istiyorsanız zeytinyağı ve tuz ile karpuz çekirdeğini lezzetlendirebilirsiniz. 

Karekod Blog

Karpuz Çekirdekleri Nasıl Kaynatılır?

Karpuz çekirdeğini kaynatmak için mutlaka olgunlaşmamış bir karpuz tercih etmeniz gerekir. Karpuz çekirdeğini almak için mutlaka etli, kaliteli ve özel bir karpuz tercih ediniz. Diyarbakır karpuzu tercih ederseniz daha kaliteli tohumlar elde edebilirsiniz. Karpuzu kestikten sonra çekirdekleri ayıklayın, karpuz çekirdeklerini liflerlerden ayırınız. Karpuz çekirdeklerini liflerden temizledikten sonra bir düdüklü tencere içerisine çekirdekleri atınız. Sonrasına ise bir saatte yakın güzel bir şekilde haşlayınız. Haşladıktan sonra karpuz çekirdeklerini yıkayınız. Ardından üzerine tuz ekleyiniz ve tuzu iyice karpuz çekirdeklerine yediriniz. Süzgeçle beraber karpuz çekirdeklerini süzünüz. Tuzlama işleminden sonra yanmaz bir tavanın içerisine çekirdeği koyunuz. Suyunu çekmesini sağlayınız. Orta ateşte suyunu aldırınız, karpuz çekirdeklerini kavurunuz. Kavurma işleminden sonra bir tepsi veya tava içerisine bez koyunuz. Çekirdekleri boşluk olacak şekilde serpiniz. Karpuz çekirdeklerini güneş altına koyarak, kurumaya koyunuz. Kuruma işleminden sonra, güneşten alarak buzdolabı poşeti içerisine koyunuz. Sonrasında ise ağzı kapalı bir şekilde saklayınız.

Karpuz Çekirdeği Nasıl Kaynatılır?
Karpuz Çekirdeği Yutulur Mu? 

Karpuz çekirdeği yutulabilir ancak çiğ olarak karpuz çekirdeği yutmak oldukça zor olabilir. Bundan dolayı dilerseniz karpuz çekirdeğini kavurarak tüketebilirsiniz veya kavrulmuş karpuz çekirdeklerini toz haline getiriniz.

Karpuz Çekirdeği Nerede Bulunur?

Karpuz çekirdeği sıklıkla aktarlarda ve organik marketlerde bulunan bir üründür. Özellikle karpuz çekirdeği veya karpuz çekirdeği tozu tüketmek isteyen kişiler aktarlardan rahatlıkla bu besini temin edebilirler.

İlgili Bağlantılar;

Probiyotikli Kremin Faydaları

Mısır Kavurgasının Faydaları

Kiraz Sapının Faydaları

Turna Yemişi Faydaları

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: