Cranberry (Turna Yemişi) Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? 

Cranberry bilinen adıyla turna yemişi, son yıllarda en sık tercih edilen popüler besin ürünlerinden biridir. Son derece sağlıklı olan cranberry özellikle lezzetli tadıyla ön plana çıkmaktadır. Cranberry, görünüş olarak kızılcığa benzer. Eski çağlardan beri birçok hastalığın tedavisi için cranberry tercih edilir. Cranberry özellikle Avrupa ve Asya’da bulunan bir meyve türüdür. Bu makale sayesinde, turna yemişi faydaları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Cranberry (Turna Yemişi) Nedir?

Turna Yemişi
Turna Yemişi

Cranberry, halk arasında bilinen adıyla turna yemişi yaban mersini ile aynı aileye mensup bir meyvedir. Oldukça parlak ve kırmızı bir renge sahiptir. İnsan vücudu için birçok farklı faydası bulunun. İçerisine bolca vitamin ve mineral bulundurur. Turna yemişi birçok farklı türde tüketilebilir. Turna yemişi toz veya kurtulmuş olarak tüketilebilir. Herhangi bir tüketme sınırı yoktur, istenildiği kadar yenilebilir. Turna yemişi fidanı ortalama iki metre uzunluğa sahiptir. Sarmaşık yapıya sahip bir bitkiden gelir.

Cranberry tamamen yenilebilen bir bitkidir. 

Karekod Blog

Ne İşe Yarar?

Cranberry birçok farklı hastalığa iyi gelen, sağlık dostu ve rahatlıkla tüketilebilecek meyvelerden biridir. A vitamini açısından oldukça zengin olan cranberry göz sağlığına faydaları ile ön plana çıkar. Görme becerisini arttırır, hastalıklara iyi gelir. Özellikle göz tansiyonu rahatsızlıklarını engeller. Glokom rahatsızlığı olan kişilerin düzenli olarak tüketebileceği meyvelerden biridir.  

Neye İyi Gelir?

Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına birebir etkisi ile bilinen cranberry, çeşitli idrar yolu enfeksiyonları hastalıkları için sıklıkla tercih ediliyor. İlerlemiş idrar yolu hastalıklarını önleyerek, kısırlık gibi sorunların oluşmasını engelleyen cranberry, besleyici özelliği sayesinde birçok hastalığa fayda sağlıyor. İltihap önleyici özelliği ile bilinen cranberry birçok farklı rahatsızlığa iyi geliyor. Özellikle günde bir su bardağı cranberry suyu içmek, kişilerin idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonları yok ediyor. Enfeksiyon belirtilerini azaltıyor ve doğal antibiyotik olarak kabul ediliyor. Virüs ve bakterileri yok etmesiyle bilinen cranberry birçok bulaşıcı hastalığı önleme ve yok etme özelliğine sahiptir. Vücudun direncini yükselterek, vücudun direncini kuvvetlendiren cranberry özellikle stres, uyku bozukluğu ve benzeri sorunlara iyi gelmesiyle biliniyor.  

Turna Yemişinin Faydaları Nelerdir?

Turna Yemişi
turna yemişi

Turna yemişi özellikle lezzetli tadı sayesinde en çok beğenilen meyve türleri arasındadır. Özellikle turna yemişi denilince akla ilk olarak idrar yolu gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu önleyici özelliği ile bilinen cranberry özellikle içerisinde ki yüksek antibiyotik seviyesi sayesinde vücutta bulunan iltihabın kısa sürede atılması ve hastalıkların önlenmesinde yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalara göre içerisinde yer alan prosiyanidinler ülser hastalıklarını ve helikobakterpylori enfeksiyonlarında etkindir. Bununla beraber cranberry diş çürümesini azaltma özelliği ile de bilinir. Ekşi tadı olan cranberry, gargara olarak da ağız ve diş sağlığı için kullanılabilir. Akciğer ve lenf bezlerinde oluşan tümörleri küçültme özelliği olan cranberry aynı zamanda da felçten dolayı meydana gelen beyin hasarlarına karşı büyük bir koruma sağlar. Turna yemişi birçok faydası bulunan ve insan vücuduna çeşitli etki yaratan bir yemiş türüdür, turna yemişinin en bilinen faydaları ise şöyledir; 

  • İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kişileri korur, enfeksiyonu azaltır bundan dolayı antibiyotik olarak kullanılır, ortalama günde iki bardak turna yemişi suyu içen kadınların idrar yolu enfeksiyonu olma riski minimuma girer. 
  • Antibakteriyel özelliğe sahiptir, idrar söktürücü olarak kullanılabilir. 
  • Turna yemişi oldukça zengin bir besin değerine sahiptir, içerisinde birçok farklı vitamin bulunur bundan dolayı vücudun günlük alması gereken vitamin miktarının büyük bir bölümünü karşılar.  
  • Turna yemişi kan şekerini düşürme özelliği bulunur, kan şekerini dengede tutar.  
  • Turna yemişi ağız ve diş sağlığını destekler, diş hastalıklarına karşı özel bir koruma etkisi yaratır.  
  • Antioksidan içeriği bulunur, vücudu bakterilere karşı korur ve kişilerin vücudundaki zararlı toksinleri atmasına yardımcı olur.
İdarar yolu enfeksiyonuna doğal çözüm: Cranberry
  • Mesane kasılmasını engeller, kişilerin idrarını daha rahat yapmasına yardımcı olur. 
  • İştah kaybını önler özellikle iştahsızlık yaşayan kişilerin rahatlıkla yemek yemesine destek sağlar. 
  • İshali giderir, kişilerin bağırsak sorunlarını çözer. 
  • Böbrek iltihabını azaltır, böbrek taşlarını düşürür ve böbrek kanallarını açar. 
  • Romatizmaya karşı iyi gelir, romatizma belirtilerini azaltır ve ağrıyı dindirir. 
  • Ülser, reflü ve benzeri mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 
  • Damar sertliğini engeller, kişilerin kalp ve damar sistemini korur. 
  • İçerisinde bolca Omega-3 yağ asitleri bulunduran turna yemişi beyin hasarını engeller, beyin hücrelerini çoğaltır.  
  • Alzheimer hastalığını önlemi ile bilinen turna yemişi, sinir sisteminde oluşan deformasyonları giderir ve kişilerin sinir hastalığına iyi gelir. 
  • Beyin içerisinde yer alan lobları geliştirir, bu sayede hafıza güçlenmiş olur. 
  • Unutkanlığı azaltır, konsantrasyonu çoğaltır. 
  • Bağırsakları çalıştırma özelliği bulunan turna yemişi, bağırsakta gıda birikmesini engeller, kabızlığı durur ve kişilerin daha aktif bir şekilde tuvalete çıkmasına yardımcı olur. 
  • Özellikle basur veya kolit gibi hastalıklara iyi gelir hastalık sürecini hafifletir, bağırsak florasını düzenleyerek kişilerin daha sağlıklı bir bağırsak yapısına sahip olmasına yardımcı olur. 
  • Özellikle kanlı ishal veya dışkıda zorlanmaya karşı birebirdir bağırsak içi iltihapları boşaltma özelliği vardır. 
  • Turna yemişi zayıflamayı hızlandırması ile bilinir, kilo vermek isteyen kişilerin yiyebileceği ideal meyvelerden biridir, içerisinde yüksek oranda lif vardır bu sayede kişilerin gün boyunca kendini tok hissetmesine yardımcı olur. 
  • Hazmı kolaylaştırdığı için kolay yağ yakmaya destek olur, ortalama yüz gramı sadece kırık altı kaloridir. 

Cranberry Nasıl Tüketilir?

Turna Yemişi
Turna Yemişi

Turna yemişi içerisinde yüksek miktarda biyoaktif bitki bileşeni barındırır. Oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde A tipi proantosiyanidinler bulunur, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Turna yemişinin içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat ve lif bulunur. Bununla beraber turna yemişi manganez, bakır, C, E ve K1 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Düzenli tüketilmesi halinde mide suyunu daha sağlıklı bir hale getirir. Cranberry özü kolesterol dengeleyici özelliğe sahiptir. Bundan dolayı kalp ve damar sağlığını destekler. Turna yemişi genel olarak meyve suyu, reçel, yemiş, turna kurusu veya sos olarak tüketilebilir. Ancak kişiler diledikleri gibi birçok formda turna yemişini tüketebilirler veya çay yapabilirler.

Turna yemişi sosu özellikle hindi gibi beyaz et ürünlerinde sıklıkla lezzetlendirici sos olarak kullanılır. Turna yemişi sos, içecek, güveç veya tatlılarda da kullanılabilir. Kurutulmuş turna yemişi ise kuruyemiş gibi rahatlıkla tüketilebilir. Bununla beraber turna yemişi bitkisel takviye ürün olarak da kullanılabilir. Sıklıkla kapsül formunda turna yemişi bulunur. Üzerinde yer alan talimatlara göre her gün cranberry takviyesi içilebilir. Evler için sıklıkla turna yemişi suyu tercih edilir. Turna yemişi suyu yapmak son derece kolaydır. Bunun için öncelikle turna yemişini blender ile öğütünüz. Daha ince öğütülmüş bir turna yemişi için rondo kullanabilirsiniz. Sonrasında ise ince delikli bir süzgeç yardımı ile posası kalıncaya kadar duyun. Kalan suyu sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Turna yemişi suyunu belirli meyve suları ile karıştırarak tüketebileceğiniz gibi sade olarak da içebilirsiniz. Seçim tamamen damak zevkinize bağlıdır. Genelde en sık tercih edilen tüketim şekli başka içeceklere katılarak içilmesidir. Fakat turna yemişi suyunu tatlandırmak için taze portakal suyu veya bal tercih edebilirsiniz. Turna suyunu aroma katmak için taze portakal, limon veya bal kullanabilirsiniz.

Cranberry (Turna Yemişi) Nerede Bulunur?

Cranberry yemiş olarak tercih edilmesi halinde aktarlarda ve organik marketlerde bulunabilecek bir meyvedir. Ancak kapsül formunda tercih edecek olan kişiler yine aktarlardan veya eczanelerden cranberry kapsülünü bulabilirler.

İlgili Bağlantılar;

Havlıcan Nedir

Mısır Kavurgasının Faydaları Nelerdir

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir

Çavdar Unu Neye İyi Gelir

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: