Havlıcan Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Havlıcan otsu bir bitkidir. Çok yıllı bir bitki olan havlıcan Doğu Asya’da yetişen bir bitki türüdür. Havlıcanın kök ve sap bölümleri baharat olarak kullanılır. Hafif acımsı bir tada sahiptir. Alpinol maddesi bulunan havlıcan bitkisi oldukça şifalı bir bitki türüdür. Diğer bir ismi Çin zencefildir. İsmini zencefile benzeyen görüntüsü yüzünden almıştır. Ancak tadı herhangi bir şekilde zencefile benzemez. Bu makalede, havlıcan nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını araştıracağız.

Havlıcan Nedir?

Havlıcanın Latince’de bulunan ismi Alpina Officinarum’dur. Havlıcan otu Asya’da yetişen bir bitki türüdür. Tropik bölge bitkisidir. Ortalama 150’den fazla çeşidi vardır. Uzun ve ince bir yapıya sahiptir ortalama üç metreye kadar uzayabilen türleri bulunmaktadır. Çiçekli bir bitki türüdür. Uçucu yağa sahip kök bölümü vardır. Kök bölgesi genel olarak baharat olarak kullanılır. Birçok ürün içerisine ilave madde olarak eklenir. Sıklıkla hamur işi, çikolata, şekerleme, meyve suyu veya meşrubatların içerisine havlıcan eklenir. Havlıcanın ana kullanım alanı ise köküdür. Sıklıkla Hindistan ve Asya mutfaklarında meşhurdur. Ancak havlıcan oldukça şifalı bir bitkidir. Havlıcan kökü çay, ilaç veya şifa verici karışımlar içerisinde kullanılır. Havlıcanın içerisinde nişasta, rezin, uçucu yağ ve tanen vardır. Bitkisel ilaçlar arasında en sık tercih edilen bitkilerden biri havlıcandır. Havlıcan özellikle Endonezya mutfağında sıkça kullanılması ile bilinir. Havlıcan hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Yağı, kökü, yaprağı ve çiçekleri birçok farklı alanda, birçok farklı şekilde tüketilebilir. İnsan vücuduna oldukça yararlı bir bitki türüdür.

Pratik Bilgi – Havlıcan Nedir?

Havlıcan Ne İşe Yarar?

Havlıcan alternatif tıpta, sağlık ürünlerinde ve mutfakta birçok farklı amaçla kullanılabilen bir bitki türüdür. Güneydoğu Asya kökenli olan havlıcan özellikle ülkemizde sıklıkla kök ve baharat versiyonları ile kullanılıyor. Havlıcan birçok hastalığa karşı farklı faydalar sağlar. Bununla beraber oldukça zencefile benzer bir yapısı vardır ancak zencefilden tamamen farklıdır. Havlıcanın tespit edilmiş belirli bir zararı yoktur. 

Havlıcanın Faydaları Nelerdir?

Havlıcan Nedir
Havlıcan Nedir

Havlıcanın birçok farklı kullanım alanı vardır. Birçok farklı hastalığın tedavisi için tercih edilebilir. Krampları giderici özelliği vardır aynı zamanda da doğal ağrı kesici olarak tercih edilebilir. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde havlıcan sıklıkla tercih edilir. Prostaglandin üretimine karşı direnç gösterir, insan sağlığına faydalıdır. İştah açıcı özelliği vardır bundan dolayı özellikle yemek yeme sorunu olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir köktür. Hazımsızlık sorununu gideren havlıcan, bilinen en şifalı bitkilerden biridir. Havlıcanın besin değeri oldukça zengindir. Birçok farklı yararı bulunan havlıcan bitkisinin faydaları ise şu şekildedir; 

  • Havlıcan oldukça zengin bir besin yapısına sahiptir, özel bir ağrı kesici özelliği bulunur özellikle baş ağrılarına karşı son derece etkilidir kronik baş ağrısı ve migren için kullanılabilir. 
  • Diş ve ağız sağlığına destek sağlar, diş hastalıklarına karşı iyi gelir ve ağız içi yaraları iyileştirme özelliği bulunur. 
  • Doğal bir ağız kokusu engelleyicisidir, ağız kokularını giderir. 
  • Kanser tedavisi sırasında sıklıkla tercih edilir kanser engelleyici özelliği vardır. 
  • Meme kanserini hafifletmek de etkilidir, kanser hücrelerini küçültür. 
  • Lösemi kanseri tedavisinde kullanılır, iyileştirici bir yapısı vardır ve kanser belirtilerini düşürür. 
  • Mide ağrılarına karşı iyi gelir. 
  • Bağırsakta oluşan gazları söktürür, gaz söktürücüsü olarak tercih edilebilir. 
  • İltihaplı romatizmaları tedavi edici özelliği bulunur, romatizmaya karşı iyi gelir. 
  • Cilt iltihapları için kullanılır. 
  • Kolon kanseri ve kolon hastalıklarının tedavisi sırasında kullanılır. 
  • Pankreas kanserini engeller, belirtileri hafifletir ve vücudun önlem almasına yardımcı olur. 
  • Adeti düzenler, özellikle kronik adet düzensizliği yaşayan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir bitki türüdür. 
  • Parkinson hastalığına karşı koruyucu özel bir etkisi bulunur veya parkinson hastalarının yaşadıkları yan etkileri hafifletir. 
  • Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etki sağlar. 
  • Vücuda güç veriri özellikle kasları güçlendirmesi ile bilinir. 
  • Mideyi güçlendirir, mide hastalıklarını engeller ve kronik mide hastalıklarına karşı vücudu korur. 
  • Mide ekşimesine karşı koruma sağlar reflü, ülser ve benzer mide hastalıklarına karşı yardımcı olur. 
  • Mide gazının çıkmasına yardımcı olur. 
  • Baş dönmesi gibi kronik iç kulak dengesizliklerine iyi gelir.  
  • Bağırsak kurtlarına iyi gelir. 
  • Üşütme, üst solunum yolu hastalıkları, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara iyi gelir. 
  • Üst solunum yolunda meydana gelen ağrı, balgam ve öksürük gibi rahatsızlıkları engeller. 
  • Kökü çiğnenebilir, gün içerisinde oluşabilecek ağız kokuları için çiğnenerek kullanılabilir. 
  • Sinir sistemine destek sağlar. 
  • Çocukların idrar kaçırma sorununa iyi gelir. 

Havlıcan Neye İyi Gelir?

Havlıcan
Havlıcan

Sıklıkla çay olarak kullanılan bir bitki türüdür. Demleme yöntemi ile sıklıkla tüketilir. Birçok hastalığın tedavisine yardımcı olan havlıcan özellikle kür olarak tüketilmesi halinde kişilere sayısız fayda sağlar. Havlıcanın fayda sağladığı birçok farklı konu bulunmaktadır, havlıcanın iyi geldiği durumlar ise şöyledir; 

  • Doğal bir iştah arttırıcıdır, özellikle iştah sorunu yaşayan kişiler rahatlıkla tüketebilir. 
  • Kış aylarında özellikle meydana gelen grip, soğuk algınlığı, zatürre ve bronşit gibi hastalıkları engeller kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Havlıcan, cinsel arttırıcı özelliği bulunan özel bir bitkidir özellikle sabah aç karnına içilmesi halinde cinsel olarak gücü ve isteği artırdığı bilinmektedir. 
  • Mantarı, sedefi, iltihabı ve bilinen birçok cilt hastalığına iyi gelir. 
  • Kronik öksürük kesici olarak kullanılabilir. 
  • Zekayı güçlendirir, konsantrasyon seviyesini arttırır. 
  • Gut hastalığı için sıklıkla tercih edilen bir bitki türüdür. 
  • İltihap kurutucu özelliği vardır, iltihaplı hastalıkların tedavisi için kullanılır. 
  • Hıçkırığı kesme özelliği ile bilinir özellikle sindirim enfeksiyonlarına karşı iyi gelme özelliği ile sıklıkla tercih edilir. 
  • Hıçkırığı kesmek için kullanılır. 
  • Sindirim enfeksiyonlarına iyi gelir. 

Havlıcan Nasıl Tüketilir?

Havlıcan sıklıkla taze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Çoğunlukla yemek içerisine rendelenerek kullanılır. Fakat zencefil gibi acı bir yapısı vardır, bundan dolayı mutlaka belirli miktarlarda yemeklerin içerisine eklenmesi gerekir. Toz havlıcan formu ise sıklıkla bal ve süt gibi ürünlerin içerisine eklenerek tüketilir. Havlıcan aynı zamanda da çay olarak içilebilecek bir bitki türüdür. 

Havlıcan Nasıl Kullanılır?

Sıklıkla baharat olarak tercih edilir. Hafif acımsı bir aroması vardır. Bundan dolayı özellikle yemeklere aroma katması için sıklıkla tercih edilen bir bitki türüdür. Şifalı bitkiler arasında en bilinen bitkilerden biri olan havlıcan aynı zamanda da yaprak ve kökleri çay olarak da hazırlanır. Havlıcan aynı zamanda da toz olarak da tercih edilir. Havlıcan çayı başka bitkilerle karıştırılarak, macun halinde de hazırlanabilir. Ortalama günde üç bardak havlıcan çayı içmek, vücuttaki enerjinin artmasına yardımcı olur. Çayda sadece havlıcanın çiçekleri ve kökü tercih edilir. Özellikle grip veya soğuk algınlığı hastalıkları için havlıcan ıhlamur ile beraber içilir. Havlıcan balgam ve idrar söktürmeye yardımcı olur. Mide ekşimesi gibi sorunları önler. Özellikle havlıcan çayı balgam ve idrar söktürme için tercih edilebilecek bitkilerden biridir. Bu gibi rahatsızlığı geçirmek için bal ile beraber rahatlıkla bu havlıcan bitkisini içebilirsiniz. Eğer cinsel güç arttırıcı olarak havlıcan çayı yapacaksanız, bir fincan süt ile havlıcan çayını hazırlayabilirsiniz.

Havlıcan Çayı Nasıl Demlenir?

Havlıcan çayı demlemek için öncelikle bir bardak taze su konulması gerekir. Sonrasında ise kaynayan bu bir bardak su içerisine bir çay kaşığı, havlıcan eklenmesi gerekir. Ortalama beş dakika boyunca çayı karıştırınız ve sonrasında demlemesi için bekletiniz. Çay demlendikten sonra çayın içerisine farklı aromalar katabilirsiniz. Keskin havlıcan tadını bastırmak için içerisine bal, limon ve tarçın ekleyebilirsiniz. 

Havlıcanın Zararı Var Mı? 

Havlıcan herhangi bir şekilde zararı yoktur, aksine düzenli tüketilmesi halinde oldukça büyük bir faydası vardır. Günde üç finacana kadar, havlıcan çayı rahatlıkla tüketilebilir.

Havlıcan Nerede Satılır?

Havlıcan organik pazarlarda, marketlerde ve aktarlarda bulunur. Sizler de isteğinize göre taze havlıcan kökü, havlıcan tozu veya çayı alabilirsiniz.

İlgili Bağlantılar;

Mısır Kavurgasının Faydaları Nelerdir

Karpuz Çekirdeği Neye İyi Gelir

Çavdar Unu Neye İyi Gelir

Kiraz Sapının Faydaları

Arıcılık Malzemeleri

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: