Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Nasıl Doldurulmalıdır?

Son yıllarda ev ve işyeri fiyatlarının artması ve konut ihtiyacı ile birlikte kira bedelleri çok fazla artış göstermiştir. Bu artışı durdurma için 2024 yılına kadar konut kiralarında fiyat artışı %25 ile sınırlandırılmıştır.  Ev sahipleri ise kiracılarını çıkarmak ve yeni kiracı koymak için kiracılarını tahliye etme yolları arayışına girdi. Kiracı tahliyesi nasıl yapılır, tahliye taahhütnamesi nedir, tahliye taahhütnamesi nasıl doldurulur, tahliye taahhütnamesi ne zaman geçersiz olur, tahliye taahhütnamesi örneği gibi bir çok sorunun cevabını Avukat Umur Yıldırım yanıtladı.

Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye Taahhütnamesi Nedir

Konut ve işyeri fiyatları son yıllarda enflasyon ile birlikte 3-4 kat arttı. Bu durum kira fiyatlarına da yansıdı. Fakat hükümet tarafından kira artışını önlemek ve fahiş kira fiyatlarının önüne geçmek için 2 yıldır %25 üst sınır getirildi. Artık konut kira artışları en fazla %25 yapılabilmektedir. Bu oranın üzerinden ev sahibi artış yapamaz. Bu durum Temmuz 2024 yılına kadar geçerlidir. Kira artışı yapamayan ev sahipleri ise çözümü kiracılarını çıkararak aramaktadır. Kiracıları çıkarmanın en kolay yolu ise tahliye taahhütnamesidir. Kira sözleşmesi ile boş alınan tahliye taahhütnamesi sonradan doldurularak kiracıları evden çıkarma riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu nedenle tahliye taahhütnamesi verirken dikkat edilmesi gereklidir.

Ankara Barosu avukatlarından Umur Yıldırım

Devamında Yıldırım: “Türk Borçlar Kanunu’na göre tahliye taahhütnamesinin “kiralananın tesliminden sonra” düzenlenmiş olması gerekir. Aksi takdirde tahliye taahhütnamesi geçerli olarak kabul edilemeyecektir. Tahliye taahhütnamesinin kiralanın tesliminden sonra mı önce mi düzenlenmiş olduğu ise tahliye taahhütnamesinde yazan “taahhüt ya da düzenleme tarihi” olarak belirtilen tarihten anlaşılabilir. Peki kiraya veren veya emlakçı kira sözleşmesinin imzalandığı tarihte kiracıdan “tahliye tarihi” ve “düzenleme tarihi” boş olarak ya da ileriki bir tarih doldurularak tahliye taahhütnamesi almış ise bu durumda kiracı kendini nasıl koruyacaktır? Bunun için tahliye taahhütnamesi konusuna dikkat edilmelidir.” Dedi.

Kiracı Tahliye Taahhütnamesi Hakkında Detaylı Bilgiyi Buradan Alabilirsiniz: https://kadimhukuk.com.tr/makale/tahliye-taahhutnamesi/

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye Taahhütnamesi Nedir

Türk Borçlar Kanunun 352. maddesinin birinci fıkrasına göre, kiralananın tesliminden sonra kiracının taşınmazı belirli bir tarihte tahliye etmeyi yazılı olarak kabul etmesi halinde, bu süre dolduğu halde kiralananı boşaltmamışsa, kiraya veren taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde icraya başvurarak veya dava açarak kiralananın tahliyesini isteyebilir. Yani tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına dair imzaladığı belgedir. Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralanan ev veya işyerini belirli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği tek taraflı bir sözleşmedir. Kiracının bu imzalı belgesi, aşağıdaki belirtilen geçerlilik şartlarını sağlaması koşulu ile yasal olarak geçerlilik kazanacak ve kiralananın tahliye edilmemesi durumunda kiralayan yasal yollara başvuru yaparak kiracıyı icra ile çıkarabilecektir. 

Tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davalarında, diğer tahliye sebeplerinden farklı olarak sözleşmenin tarafı olmayan malikin dava açma hakkı bulunmamaktadır. Ancak kiralananı iktisap eden yeni malik, TBK’nın 310 uncu maddesi uyarınca kiraya verenin kanuni halefi sayıldığından, önceden verilmiş taahhütnameye dayalı olarak dava açabilir.

Kiralayan isterse icra dairesine başvurarak İcra İflas Kanunu 272. maddesi uyarınca tahliye istemli takip yapabileceği gibi, doğrudan sulh hukuk mahkemesinde de tahliye davası açabilir. Dava veya icra takibinin, taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması gerekir. Örneğin; kiralananın 1/8/2010 tarihinde tahliye edileceği taahhüt edilmişse, bu tarih gelmeden 31/7/2010 tarihinde dava açılması veya tahliye istemli takip yapılması mümkün değildir. Çünkü, dava hakkı ancak taahhüt edilen tarih itibariyle doğacaktır. Bir aylık dava açma süresinin; önceden ihbar gönderilmek, dava açılmak veya takip yapılmak suretiyle korunması mümkün değildir.

Kira Artış Oranı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Anlaşma
Anlaşma

Tahliye taahhüdünün geçerli kabul edilebilmesi için, ilk kira sözleşmesinden sonraki bir tarihte taahhüdün verilmiş olması gerekir. İlk kira sözleşmesi ile birlikte verilen taahhütnameler, kiracının serbest iradesini yansıtmadığı düşünüldüğünden, uygulamada geçerli kabul edilmemektedir. Yine tahliye taahhütnamesi mutlaka kiracı tarafından verilmiş olmalıdır. Aile konutu ise eşler birlikte imzalamalıdır.

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşullarından bir diğeri ise yazılı ve taahhüdün kiralananın tesliminden sonra verilmiş olmasıdır. Taahhütnamenin içeriğinden, taahhüdün kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten, yani kiralanana taşındıktan sonra verildiği anlaşılıyorsa bu durumda taahhütnamede tanzim tarihinin olmamasının bir önemi yoktur. Taahhüdün geçerli olduğunun kabulü gerekir.

TBK’nın 170 inci maddesi uyarınca, şartlı tahliye taahhütnameleri düzenlenebilir. Bu durumda taahhüt, söz konusu şartın gerçekleşmesi ile güncellik kazanacaktır. Burada önemli olan husus, öngörülen şartın objektif olarak gerçekleşebilir bir şart olmasıdır. Bağlı olduğu şartın belirsiz ve gayri muayyen olduğu durumlarda taahhüdün geçerliliğinden söz edilemez. Tahliye taahhütnamesi davasında incelenecek deliller: kira sözleşmesi, tahliye taahhütnamesidir.

Kira sözleşmesinin tarafı olmayan kişinin, örneğin kefilin verdiği tahliye taahhüdü geçerli değildir. Ancak kiracı adına sözleşmeyi yapan kişinin, kiracı adına verdiği tahliye taahhüdünü geçerli kabul etmek gerekir. Çünkü sözleşmeyi kiracı adına yapmaya yetkili kişinin bu yetkisinin sözleşme ile ilgili tahliye taahhüdünü de kapsadığının kabulü gerekir. Keza, kiracı olarak bulunduğu sırada muris tarafından verilen tahliye taahhüdü mirasçılarını da bağlayacağından, söz konusu taahhüdüne dayalı olarak dava açılabilir. Bu durumda, davanın tüm mirasçılara karşı birlikte açılması gerekir.

Boş Tahliye Taahhütnamesinin İmzalanması

Boş Tahliye Taahhütnamesi
Boş Tahliye Taahhütnamesi

Kiracının kiraya veren karşısında daha güçsüz bir konumdadır.  Bu nedenle yapılan hukuki düzenlemelerde kiracıyı korumaya yöneliktir. Fakat bunların dışında  olan tahliye taahhütnamesi, kiracının tahliye taahhüdünde bulunması kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri arasında kabul edilmiştir. Kiracının tahliye taahhüdünde bulunmuş olması kiraya veren için bir tahliye sebebi teşkil etse de bu tahliye yolunun kullanılması için kanunun aradığı bütün şartların o taahhütte mutlaka bulunması gerekmektedir. Yani ortada bir tahliye taahhüdü olmasından öte hukuken geçerli bir tahliye taahhüdünün bulunması tahliye için bakılacak ilk ve en önemli husustur. 

Taahhüdün boş kağıdın imzalanması suretiyle verildiği veya tanzim tarihinin sonradan atıldığına ilişkin iddiaların HMK’nın 200 üncü maddesi uyarınca tanık ve sair delille ispatı mümkün değildir. Bu tür iddiaların, kesin delillerle kanıtlanması gerekir. Taahhüdün boş kağıdın imzalanması şekliyle verildiği veya tarihinin sonradan atıldığına ilişkin iddialarının “imza yaşı” “mürekkep yaşı” “Telefon kayıtları” “HTS kayıtları” “düzenleme tarihinde başka yer de olduğunun veya kiraya veren ile tekrar bir araya gelmediğine dair” ya da itirazlar incelenmeyecektir. Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden önce veya aynı tarihte imzalandığı “tanık” ile de ispat edilemez.

Tahliye taahhütnamesine dayalı yapılan icra takibi ya da tahliye davalarında kiracıların taahhütname üzerindeki tarihin doğru olmadığı, taahhüdün beyaza imza şeklinde verildiği, anlaşmaya aykırı olarak sonradan doldurulduğu itirazlarında bulunulduğu uygulamada çok fazla görülmektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 1.7.1992 gün ve 357 esas, 422 karar sayılı kararında açık bir şekilde ifade edilmiş olduğu üzere; tahliye taahhüdündeki tarih kısmının boş bırakılmış olması onu tek başına geçersiz kılmaz. Tahliye taahhüdünün tanzim ve tahliye tarihlerinin sonradan doldurulduğu kabul edilse dahi kiracı tahliye ve tanzim tarihleri boş olarak düzenlenen taahhütnameyi imzaladığına göre boşa imza atmakla kiralayana doldurma yetkisi vermiş sayılacağından bunun sonucuna katlanmak durumundadır.

Tahliye taahhüdü
Tahliye Taahhütnamesi Nedir

Yine Samsun Bölge Adliye Mahkemesi , 6. HD., Esas: 2017/1099 Karar: 2017/1114 1.6.2017 tarihli kararında:“Somut olayda; taraflar arasındaki 01.10.2000 başlangıç tarihli iki yıl süreli, davalının kabulüne göre 15.09.2000 başlangıç tarihli kira sözleşmesi konusunda ihtilaf bulunmamaktadır.

Tahliye taahhüdünün incelenmesinde yazılı olduğu, kiracı davalı tarafından verildiği, her ne kadar davalı taahhütteki tanzim ve tahliye tarihlerinin sonradan davalı rızası hilafına doldurulduğunu ileri sürmüş ise de; bu durum davalı tarafça yazılı bir belge (kesin delil) ile kanıtlanması gerekmekte olup, davalının taahhütteki tanzim ve tahliye tarihlerinin sonradan rızası hilafına doldurulduğuna dair yazılı belge sunamamış olması karşısında taahhüt geçerli olup, davalıyı bağlayacağı, öte yandan taahhütnamedeki tanzim ve tahliye tarihinin boş olarak bırakılıp davacıya verildiğinin kabul edilmesi halinde dahi, davalı kiracının bu şekilde davranışının sonucuna katlanmak zorunda olması karşısında davalının taahhütteki tanzim ve tahliye tarihinin sonradan doldurulduğuna yönelik iddiasına değer verilemeyeceği, diğer yandan 15.04.2002 tanzim tarihli tahliye taahhüdünde davalının kiracı olarak bulunmakta olduğunu belirtmesi karşısında taahhüdün kiralananda oturulurken verildiği ve geçerli olduğu, icra takibinin taahhüt tarihinden itibaren bir ay içerisinde ve 27.04.2016 tarihinde yapıldığı ve somut olarak yazılı tahliye taahhüdü nedeniyle tahliyeye karar verilmesi için gerekli koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından mahkemece davanın kabulü ile davalının yazılı tahliye taahhüdü nedeniyle kiralanandan tahliyesine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı” aynı şekilde karar vermiştir.

Kiracı Nasıl Çıkarılır? Tüm Detayları Buradan Okuyabilirsiniz: https://kadimhukuk.com.tr/makale/kiraci-nasil-cikarilir-kiraci-tahliyesi/

Kiracı Tahliye Taahhütnamesi İmzalamak Zorunda Mı?

Kiracının tahliye taahhütnamesi imzalayıp imzalaması tamamen kendi iradesine bağlıdır. Zaten tahliye taahhütnamesinin kiralananın tesliminden sonra düzenlenmiş olması emredici kanun hükmü. Bunun amacı da kiracıyı kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi düzenlemek zorunda bırakmamaktır. Fakat uygulamada bu şekilde olmamaktadır.

Bugün, kira sözleşmesi yapmanın ön koşulu olarak emlakçı veya kiraya verenler tarafından tahliye taahhütnamesi isteniyor. Tahliye taahhütnamesini imzalamayarak istemeyen kiracıya ise ev yok. Tahliye taahhütnamesi, kiralananın tesliminden önce düzenlendiği takdirde kanuna göre geçersiz olacaktır. Bu nedenle kiraya veren veya emlakçılar, kiracının imzalayacağı tahliye taahhütnamesinde tahliye tarihi veya düzenleme tarihini boş olarak alıyorlar. Çoğu kiracı ise ne imzalayıp imzalamadığını dahi hatırlamıyor. Çünkü tahliye taahhütnamesi tek suret olarak düzenleniyor. Aradan 2 sene geçtikten sonra kiraya veren tarafından ise tahliye için yasal süreç başlatılıyor.

Tahliye taahhütnamesinde tarihler doldurulmadan yalnızca imza atıldıysa hukuken geçerli midir? Evet. Üst tarafta “boş tahliye taahhütnamesi geçerli midir?” sorusunun cevabı açıklanmıştır. 

Kiracı Tahliye Taahhütnamesi Örneği

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI         :

(Taahhüt Eden)

TC KİMLİK NO     :

KİRAYA VEREN   

(Mal Sahibi)

TC KİMLİK NO     :

MECURUN ADRESİ:

TAAHHÜT TARİHİ :

TAHLİYE TARİHİ   :

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350,351 ve 352. maddeleri gereğince, belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi, yukarıda adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtar ve gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim. … / … / …..

                Kiracı (Taahhüt Eden)

                              İmza

Çek Tahsilatı Nasıl Yapılır?

İlgili Bağlantılar

Hakaret Sayılmayan Kelimeler

Rutubetli Evler İçin Bitki Önerileri

Green Card Başvurusu

Akademisyen Maaşları

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: