Pozitif Ebeveynlik İçin Bu 7 Adımı Takip Edin

Çocukların gelişimini doğrudan etkileyen en önemli faktör şüphesiz ki anne ve babalarının onlara olan yaklaşımıdır. Çocuğun hayatına yön verecek ve kişiliğini etkileyecek kadar önemli olan bu faktör, pozitif ebeveynlik gibi yaklaşımlar sayesinde hayatına iyi bir yön vermesini sağlayabilir.

Pozitif Ebeveynlik Nedir?

Pozitif ebeveynlik, anne – baba ile çocuklar arasında bulunan ilişkinin sevgi ve saygıya dayanarak, çocuğa destekleyici bir aile ortamının temel alınmasıdır. Her çocuğun benzersiz ve özel olduğu baz alınarak anne ve babaların çocuklarına özel olarak davranması gerekir. Çocuklarınızın mizaçlarına göre ihtiyaçları düzenlenmelidir. Mutlu anne baba tarafından çocuklarının pozitif ebeveynlik çerçevesinde gerçekleşmesi için temel hedef çocukların özdenetim ve özgüven becerilerinin kazanmasını sağlamaktadır.

Pozitif Ebeveynliğin Adımları

Pozitif Ebeveyn
Pozitif Ebeveyn

Çocuklarınızı pozitif ebeveynlik çerçevesinde geliştirmek ve hayata kazandırmak için izlemeniz gereken adımlar vardır. Mutlu çocuk yetiştirmek için pozitif ebeveynliğin 7 adımını şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Güven ve İlgi Çekici Çevre: Çocuğunuzun rahat bir ortamda büyümesi için gerekli olan en önemli etken elbette güvenliktir. Çocuğunuzu ne kadar güvenli bir ortamda büyütürseniz ona koyacağınız kurallar da daha az olacak, duyduğunuz endişe de azalacaktır.
  2. Besleyici Bir Ortam: anne ve babaların çocuklarının hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için yapmaları gereken en önemli şey onun beslenebileceği bir ortam hazırlamaktır. Sağlıklı bir gelişim için başta barınma ve sağlık olmak üzere çocuğunuzun yeme içme ve hijyen gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmalısınız.
  3. Çocuğunuza Pozitif Öğrenme İmkânı Sunun: çocukların kendinden emin bir şekilde yetişmesi ve özgüvene sahip olmaları için pozitif öğrenme son derece önemlidir. Mutlu anne baba olarak çocuklarınız sizden yardım istediğinde ya da herhangi bir konuda sizin yanınıza geldiğinde sabırla dinlemeli ve pozitif bir yaklaşım içerisinde olmalısınız.
  4. Rehber Olun: çocukların hayatta örnek aldıkları insanlar elbette anne babalarıdır. Bu nedenle küçük yaşlarda sizin rehberliğiniz onlar için çok önemlidir. Çocuğunuzun gelişimine uygun sınırlar belirlemeli, doğru davranışlarını öğrenmeleri için onlara yol gösterici olmalısınız.
  5. Şefkatli Olmaktan Kaçınmayın: Bir anne babanın çocuğuna verebileceği en önemli şeylerin başında ilgisi ve şefkati gelir. Şefkat ve ilgi çocuklar ile ebeveynler arasında sevgiyi pekiştirdiği gibi güveni de artıran önemli bir faktördür. Bu nedenle çocuklarınıza şefkat göstermekten kaçınmamalı onlarla ilgilenmelisiniz.
  6. Doğru İletişim Kurun: Mutlu çocuk yetiştirmek için yapabileceğiniz en doğru hareketlerden bir tanesi çocuğunuz ile iletişim kurmaktır. Çocuklarınız ile konuşmalı, açıklamalar yapmalı ve sohbet edip onu dinlemelisiniz.
  7. Gerçekçi Beklentileriniz Olsun: son olarak pozitif ebeveynlik esnasında çocuğunuzun yeteneklerini, hayal dünyasını ve ilgi alanlarını gözlemleyerek gerçekçi beklentiler içerisine girmelisiniz. Çocuğunuzun kapasitesine uygun olarak ne daha azı ile yetinmeli ne de daha fazlasını bekleyerek onu strese sokmalısınız.

Pozitif Ebeveynlikte Disiplin Sağlamak

Pozitif Ebeveynlikte Disiplin Sağlamak
Pozitif Ebeveynlikte Disiplin Sağlamak

Disiplin her ne kadar katı ve kötü bir durum gibi gelse de özellikle çocuklarınız ile kurduğunuz iletişim ve pozitif ebeveynlik açısından oldukça önemli bir detaydır. Disiplinli olmak çocuklarınıza katı kurallar koymak ya da onları kısıtlayıcı tavırlar içerisinde bulunmak olarak algılanmamalıdır. Pozitif ebeveynlik esnasında disiplinli davranmak çocuklarınıza neden – sonuç ilişkisini anlamasında yardımcı olabilecek bir faktördür. Bunu sevgi ve saygının bulunduğu bir ortamda yaparak yaptıkları hareketlerin sonuçlarını anlamasını kararlı bir disiplin ile sağlayabilirsiniz.

Çocuklarınıza bu süreçte kurallar koyabilirsiniz. Fakat bu kuralların neden olduğunu açıklayıcı bir konuşma gerçekleştirmeniz çok daha etkili olacaktır.

Disiplinli olmak çocuğunuzun yaptığı davranışların sorumluluğunu almayı öğrenmesi açısından etkili bir yöntem olacaktır.

Karekod Blog

Pozitif Ebeveynliğin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Mutlu anne baba ve sevgi dolu bir ortamda yetişen çocuklar, bu durumun avantajlarını hayatlarının her alanında yaşarlar. Pozitif ebeveynlik yöntemleri ile çocuklarını yetiştiren anne babaların izlediği bu yollar, çocukların üzerinde oldukça olumlu etkiler bırakır. Mutlu çocuk yetiştirmek için kullanılan bu yöntemlerin etkilerini ise şu şekilde sayabiliriz.

  • Çocuklarınızın özgüvenli olmasını sağlar.
  • Kendi başlarına karar alma ve davranışlarının sorumluluğunu alma becerisine sahip olurlar.
  • Sosyal ilişkileri daha gelişmiş olur.
  • İletişim kurma aşamasında başarılı olurlar.
  • Hayal kurma becerileri ve yaratıcılıkları daha gelişmiş olur.
  • Problem çözme becerileri gelişir.
Başarılı ve Mutlu Çocuk Yetiştirme Üzerine

İlgili Bağlantılar;

Tükenmiş Anne Sendromu

Bebeklerin Rahat Uykuya Dalması

Doktor Maaşları

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

  • Büyük teyzelerin dedikleri sözlerle büyüyen ebeveynlere karşılık yeni nesil karşısında pozitif bir yazı olmuş

  • İyi bir ebeveyn olabilmek için savaç verdiğim şu günlerde böyle güzel aydınlatıcı bir yazıyla karşılaşmak büyük şans olsa gerek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: