Karnımda Şişlik Var, Ne Yapmalıyım? 

Karın şişkinliği birçok kişinin yaşadığı problemlerden bir tanesi. Doğal olarak karın şişkinliğine dair çözüm aramak da bir o kadar yaygındır. Karın şişkinliğine ne iyi gelir ya da karın şişkinliği tedavisi gibi sorular cevap aranan konular arasında yer alır. Şimdi karın şişkinliğine ve karın şişkinliğine ne iyi geleceğine dair birçok bilgiyi sizlerle paylaşmaya çalışacağız. 

Karın Şişkinliği Nedir?

Nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen mide ve bağırsak şişkinliğinin çeşitli nedenleri olabilir. Vücutta her zaman bağırsaklarda ve midede faydalı bakterilerin yaptığı gaz vardır. Bu gaz miktarı sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olmaz veya insanlarda rahatsızlık yaratmaz. Ancak vücuttaki gaz miktarı arttığında ve organizma bu gazı hareket ettirmekte zorlandığında, sindirim sisteminde oluşan fazla gaz, organların duvarlarında gerginliğe neden olur.

Karın Şişliği Nedir - Karnımda Şişlik Var Ne Yapmalıyım
Karın Şişliği Nedir – Karnımda Şişlik Var Ne Yapmalıyım

Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarındaki bu sıkışma hissi sinirlerin tahriş olmasına neden olur. Ayrıca nefes darlığı, çarpıntı, kontrol edilemeyen şişkinlik, sık geğirme ve düzensiz idrara çıkma, karın ağrısı gibi şişkinliğe neden olur. Karın şişmesi ve sertleşmesi problemine sebep olabilecek birçok unsur daha görülebilir. 

Karın Şişkinliğine Ne Sebep Olur?

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Sindirim sistemi bozuklukları şişkinlik ve gazın başlıca nedenlerinden biridir. Çölyak hastalığı, irritabl barsak sendromu, ülser, gastrit, hazımsızlık, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi rahatsızlıkları, mide fıtığı gibi hastalıklar, bağırsaklarda ve midede gaz birikmesine, şişkinliğe neden olur.  
  • Ödem: Vücutta fazla sıvı birikmesi de şişmeye neden olabilir. Çok fazla sodyum yemek, hareketsiz bir yaşam tarzı, yeterli potasyum almamak, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olabilen ödemlere neden olur.  
  • Kötü Yeme Alışkanlıkları: Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri çok fazla tüketmek mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olabilir. Düşük lifli gıdalar bağırsak fonksiyonunu azaltabilir. Çok hızlı yemek de fazla havanın yutulmasına neden olur, bu da mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olabilir.  
  • Gıda Alerjisi: Bazı kişilerin mide ve bağırsaklarındaki bakteriler bazı gıdalara karşı hassastır. Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi yiyecekleri tüketirken hazımsızlık ile şişkinlik yaşayabilirsiniz. Ayrıca fasulye, lahana, karnabahar ve brokoli gibi gaz yapan besinler de şişkinlik nedenleri arasındadır.  
  • Stres: Sindirim sistemini olumsuz etkileyen stres yemek borusu, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını engelleyebilir.
Karın Şişliği Neden Olur? – Karnımda Şişlik Var Ne Yapmalıyım

Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

 Midede gaz oluşumu nedeniyle şişkinlik oluşur ve sıkışan gaz da mide duvarındaki sinir uçlarını tahriş ederek mide ağrısına neden olabilir.  

Peki şişkinliğe ne iyi gelir? Midede gaz oluşumunu engellemenin en etkili yollarından biri özellikle yemek sırasında yutulan havayı azaltmaktır. Bunun için yavaş yemeli ve iyice çiğnemelisiniz. Ayrıca yemek yerken konuşmak hava yutma sürecini artıracağından yemek sırasında mümkün olduğunca çok konuşmanız önerilmez. 

Peki mide hastalarına ne iyi gelir? Mide ağrısının ana nedenlerinden biri strestir. Yüksek strese maruz kalan kişilerde gastrit, ülser ve spazm sorunları yaşama riski daha yüksektir. Çözümü olmayan durumlarda mide rahatsızlığı olan kişiler için mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durmak ve profesyonel destek almak iyi gelebilir.  

Gaz Tedavisi

Tüm hastalıklarda olduğu gibi mide ve bağırsaklardaki gaz da nedenine göre tedavi edilir. Altta yatan şişlik sorununu bulmak için kolonoskopi gibi tanı yöntemleri kullanılabilir. Doktor tarafından gerekli görüldüğünde nedene göre ilaç tedavisi uygulanabilir. Probiyotiklerin kullanılması tavsiye edilir. Genel olarak mide ve bağırsak şişkinliklerinin tedavisinde yaşam tarzının değiştirilmesi arzu edilir. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde düzenlenen ve daha az yemeye yol açan beslenme programlarını uygulamak mümkündür. Günde en az 3 litre su içmeyi ve tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin.

Hastalara yüzme, koşu, yürüyüş, pilates ve yoga gibi fiziksel aktiviteler öğretilebilir.

Karekod Blog

İlginiz Bağlantılar;

Tüp Mide Ameliyatı

Özel Hastane Doğum Ücretleri

Premenstruel Sendrom

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: