QR Kod Teknolojisi

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte günlük hayatımızdaki birçok aktivite daha pratik hale gelmiştir. Teknolojik gelişmeler, günlük hayatımıza ek olarak endüstride de bir dönüşüm başlamasına neden olmuştur. QR kod teknolojisi dönüşümün bir sonucu olarak ise endüstrideki dijitalleşme önemli ölçüde hızlanmıştır. Böylelikle akıllı fabrika terimi ortaya çıkmıştır.

QR Kod Teknolojisi ve Envanter Takip Sistemi

Nesnelerin interneti, akıllı fabrikaların en önemli teknolojik bileşenlerinden biridir. Akıllı fabrikalardaki envanter takibini kolaylaştırmak ve zamandan tasarruf etmek için uçtan uca bir sistem tasarımı içermektedir.

Üretim tesislerinde envanter takibi önemli bir konudur. Çok değil bundan on yıl öncesine kadar envanterin takibi süreci kağıt tabanlı kayıt sistemleri ile manuel olarak işletilmekteydi.
Bernard Silver tarafından 1948 yılında barkod teknolojisi ilk kez tanıtılmıştır (Sri Krishna Kumar
et al., 2015). Bu teknolojik yenilik ile birlikte envanter takip sistemleri şirketler tarafından dikkat çekici bir araştırma alanı olarak nitelendirilmiştir.

QR kod teknolojisi kullanım alanı, Android ve iOS işletim sistemine sahip kamera donanımlı mobil cihazların günlük hayattaki öneminin artması ile birlikte genişlemiştir. QR kod okuyucu (Cox & Shiffler Dean, 2014). Bu bağlamda literatürdeki mevcut çalışmalar şu şekildedir. Rusya’da Volgograd Üniversitesinde mevcut eğitim ve öğretim sistemini iyileştirmek amacıyla QR kod tabanlı bir uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama, öğrencilerin interaktif olarak öğrenmesini sağlayan artırılmış gerçeklik destekli oyunlara erişiminin sağlanmasında kullanılmıştır. Hendry ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada, üniversitelerde öğrenci yoklama alınması sürecinin hızlandırılması amacıyla QR kod teknolojisi tabanlı bir sistem tasarımı geliştirilmiştir (Hendry, Rahman, 2017).

Türkiye’de ilk QR kod ne zaman kullanıldı?

QR kod Türkiye’de ilk olarak 1 Ekim 2009 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Detaylar için karekod nedir başlığına göz atabilirsiniz.

Türkiye’de QR kod ilk olarak hangi sektörde kullanıldı?

Türkiye’de ilk uygulama alanı, ilaç sektörüdür. Türkiye’de, ilaç sektöründe uygulanan QR kod yapısının içinde, şu bilgiler bulunmaktadır:* GTIN: 14 rakamdan oluşan barkod numarasıdır.

QR Kod
QR Kod

Günümüzde en yaygın kullanım alanlarından başında kafe, bar, otel, restoran ve pastaneler gelmektedir. Müşterilerine daha hijyenik bir ortam sunmak isteyen işletmeler kağıt menülerden vazgeçerek QR menü uygulamasına geçiş yapmıştır.

İşletmeye özel tasarım QR Menü ile dijital dünyaya ‘profesyonel’ bir adım atın.

Karekod.org

Fabrikalarda Karekod Kullanımı

Android tabanlı QR kod teknolojisi ile birlikte fabrikalarda QR kod kullanımı yaygınlaşmıştır.
Akıllı fabrikalardaki envanterin takibi sürecini kolaylaştıran ve zaman kazancı sağlayan uçtan uca bir sistem tasarımı oluşturulmuştur.
Envanter sayım veya alım sırasında ilgili personelin QR kodun okutulmasıyla ad ve soyad bilgisi, envanterin alınma zamanı gibi bilgiler Android mobil cihazların arayüzünden veritabanına gönderilir. Cihaz bırakımı esnasında ilgili cihaza ait bırakma QR kodunun okutulması sonucunda envanter takip sistemi arayüzünde ‘Cihazı alan kişi bulunmamaktadır. Envanteri kontrol ediniz’ şeklinde bir uyarı yazısı ile bilgi verebilmektedir.

kaynak

QR Kod Trendleri için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.

QR Kod Oluşturucu



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: