Google Analytics 4 Nedir? (Yeni Özellikler)

Google Analytics 4, 2020 yılında duyurulan ücretsiz web site performans analiz aracı için yeni özellikler duyuruldu. Buna göre veriye dayalı ilişkilendirme, kullanıcıların işletmenizi arama ve reklamlarınızla etkileşim kurma yöntemlerine göre ilişkilendiren, makine öğrenimine dayalı bir model geliştirildi. Peki Google Analytics 4 Nedir?

Google Analytics 4

Analytics 4
Veriler – Analytics 4

2005 yılında piyasaya sürülen Google Analytics, hızla dünyanın en popüler web analiz aracı olarak webmasterların vazgeçilmez aracı haline geldi.

Google Analytics 4, Google’ın son derece popüler analitik platformunun en yeni sürümüdür. Aynı hesaptaki bir web sitesini ve bir uygulamayı izleyebilir. Ayrıca birkaç yeni raporlama özelliğiyle birlikte gelir ve insanların web sitenizle nasıl etkileşime girdiğine dair size daha ayrıntılı bilgiler verir.

Verilerin depolanma ve işlenme şekli (veri mimarisi), Analytics’in geçmiş sürümlerinden tamamen farklıdır; bu, trafik kullanımını ölçmek ve analiz etmek için tamamen yeni yollar sağlayacaktır. Google Analytics 4, Universal Analytics’ten biraz farklı görünüyor. Yeni bir GA4 mülkü oluşturan bir Universal Analytics kullanıcısıysanız, yeni arayüze alışmanız kolay olacaktır.

Kullanıcılara daha iyi bir veri toplama, analiz ve raporlama deneyimi sunar. Yeni sürüm, daha önce olduğundan daha fazla özellik ve işlevsellik içerir, örneğin daha ayrıntılı kullanıcı analizi, gerçek zamanlı veri izleme, geliştirilmiş e-ticaret özellikleri ve daha fazlası.

Oluşturulan yeni özellikler Universal Analytics yerine Google Analytics 4’da yayınlanacak.

Karekod Blog
Google Analytics 4
Google Analytics 4

Analytics 4 Yeni Özellikler

Mülkleriniz artık kanallar arası, veriye dayalı ilişkilendirmeye uygun olduğu için sizinle iletişime geçiyoruz. Mülklerinizin ilişkilendirme ayarları 26 Ocak 2022’de veya bu tarihten sonra veriye dayalı ilişkilendirmeye geçirilecek. Bu değişiklik, raporlama ve ölçüm amaçlarıyla Google Analytics 4 mülklerinizin tümüne uygulanacak. Google Ads kampanyalarınız bu değişiklikten etkilenmeyecek.

Veriye dayalı ilişkilendirme, kullanıcıların işletmenizi arama ve reklamlarınızla etkileşim kurma yöntemlerine göre ilişkilendiren, makine öğrenimine dayalı bir modeldir. Son tıklama modeline kıyasla, veriye dayalı ilişkilendirme modeli bir kullanıcının dönüşüm gerçekleştirmesine yol açan yolculuğun tümünü dikkate alır.

Kaynak

Öne Çıkan GA4 Özellikleri:

  • Eğilimleri belirlemek için makine öğrenimini kullanan daha akıllı İçgörü (insight ),
  • Google Ads ile daha derin entegrasyon yapma fırsatı,
  • Müşteri odaklı veri ölçümü,
  • Daha ayrıntılı veri kontrolleri

Google Analytics 4 İlişkilendirme

Analytics İlişkilendirme
Analytics İlişkilendirme

Mülklerinde ilişkilendirme, yenilenmiş bir Dönüşüm yolları raporu gibi gelişmiş ilişkilendirme özellikleri ve her zamankinden daha derin analizler. Daha fazla işlem yapılabilirlik sağlayan mülk düzeyinde ilişkilendirme modelleme gibi yeni ilişkilendirme özellikleri sağlar.

 Mülk için bir ilişkilendirme modeli ve yeniden inceleme aralığı seçmek üzere hesapta Düzenleyici rolüne ihtiyacınız  vardır.

  1. Analytics hesabınızda yönetici bölümüne gelin, istediğiniz hesabın ve mülkün seçili olduğundan emin olun.
  2. Mülk sütununda, İlişkilendirme Ayarları ‘ nı tıklayın.
  3. Raporlama ilişkilendirme modeli altında, açılır menüden istediğiniz modeli seçin.
  4. Yeniden inceleme aralığı altında, Edinme dönüştürme etkinlikleri ve Diğer tüm dönüşüm etkinlikleri için yeniden inceleme aralıklarını seçin.
  5. Kaydet’i tıklayın.

Google Analytics 4 Nedir? konusunda hakkında merak ettiklerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Dipnot: Google Çeviri ve Google Akademik hakkında bilgi almak için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.

Analytics 4 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Google Analytics 4, önceki sürüme (Universal Analytics) kıyasla neler sunar?

Google Analytics 4, önceki sürüme kıyasla daha fazla özellik ve işlevsellik içerir, daha ayrıntılı kullanıcı analizi, gerçek zamanlı veri izleme, geliştirilmiş e-ticaret özellikleri ve daha fazlası sunar.

Google Analytics 4, kullanıcı gizliliği ve veri koruması açısından nasıl bir özellik sunar?

Google Analytics 4, daha iyi kullanıcı gizliliği ve veri koruması sağlayan daha iyi bir veri kontrolü sunar. Bu yeni sürüm, veri toplama sürecinde daha az kişisel bilgi toplar ve kullanıcılara daha fazla veri kontrolü sağlar.

Google Analytics 4’ün farkı nedir?

Google Analytics 4, daha önce olduğundan daha fazla özellik ve işlevsellik içerir, daha ayrıntılı kullanıcı analizi, gerçek zamanlı veri izleme, geliştirilmiş e-ticaret özellikleri ve daha fazlası sunar. Ayrıca, daha iyi kullanıcı gizliliği ve veri koruması sağlayan daha iyi bir veri kontrolü sunar.

Google Analytics 4 nasıl kullanılır?

Google Analytics 4, Google Analytics hesabınızda bir proje oluşturarak kullanılabilir. Projenize izleyici kodunu ekleyerek web sitenizde veri toplamaya başlayabilirsiniz. Daha sonra, Google Analytics 4 arayüzünden verilerinizi analiz edebilir ve raporlar oluşturabilirsiniz.

Google Analytics & Seo

İpucu: Web siteniz için backlink ya da tanıtım yazısı almak istiyorsanız ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Bağlantılar

PageSpeed

Google PageSpeed SEO

Google PageSpeed Best Practices

Web Site Performans Analizi Nasıl Yapılır?

Google PageSpeed Erişilebilirlik

Webmaster Forumu

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

  • Google analiz konusunda gayet başarılı. Eklenilen kod siteyi de çok fazla yormuyor. Yandex gibi değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: