En İyi 10 Instagram Pazarlama Stratejileri

Instagram pazarlaması, marka bilinirliği oluşturmak ve ürünleri paylaşmak için hedef kitlelerine ulaşmak için Instagram’ın gücünden yararlanan markaların sürecini ifade eder. Platform, pazarlamacılara veya işletmelere, ücretli ve ücretsiz seçenekler de dahil olmak üzere, istedikleri kitlelerle bağlantı kurmak için çeşitli yollar sunar. Bu makalede, en iyi 10 Instagram pazarlama stratejileri hakkında bilgilendirme yapacağız.

Instagram Pazarlama Stratejileri

Instagram 25-34 yaşındakilerin yüzde 32’sine, 35-44 yaşındakilerin yüzde 18’ine ve 45 yaşındakilerin ise yüzde 11’ine hitap ediyor. Yani ortalamaya bakıldığında Instagram, her yaştan kullanıcıya ev sahipliği yapıyor diyebiliyoruz. Instagram platformunu aktif olarak kullananlar 54 yaşındakilere kadar dayanıyor.

Bu rakamlar, hedef kitlenizin Instagram’a giriş yapma olasılığının yüksek olduğunu ve giriş yaptıklarında onları içerikle karşılamanız gerektiğini ortaya koyuyor. Kullanıcıların büyüklüğü ve çeşitliliğine ek olarak, Instagram kullanıcılarının yüzde 90’ı işletmeleri takip ediyor. İşletmelerle olan bu etkileşim, diğer sosyal platformlarla kıyaslandığında çok iyi durumda.

Instagram Pazarlama Stratejileri
Instagram Pazarlama Stratejileri

Instagram’ın diğer sosyal medya platformlarına göre bir diğer avantajı da görsel doğasıdır. Ürününüzün tasarımından yararlanan bir işletmeniz varsa veya gözle görülür şekilde fark edilebilir bir sonucu olan bir hizmetiniz varsa, Instagram bu içeriği sergilemek için en iyi platformdur.

Videolar, görseller bu sosyal medya platformuna uyan harika içeriklerdir, ancak pazarlama stratejiniz nihayetinde ne tür içeriğin yayınlanacağını ve ne sıklıkta yayınlanacağını belirleyecektir. Yeni bir sosyal medya platformuna dalmadan önce bir strateji oluşturmak, herkesin işi için ne kadar iyi olursa olsun, hedeflerinize ve en önemlisi hedef kitlenize odaklanmanızı sağlayacaktır.

Instagram, estetik açıdan çekici gönderiler, hikayeler ve reklamlar aracılığıyla markanızın hikayesini hayata geçirmek için mükemmel bir yerdir.

Her ay bir milyardan fazla hesap Instagram kullanıyor. Bir milyar. Instagram, kitlelere neredeyse sınırsız erişim sağlayarak erişiminizi büyük ölçüde genişletmenize olanak tanır.

Yukarıda Instagram’ın markalarla olan yüksek katılım oranlarından bahsetmiştik. Bu rakamın dışında Instagram, pazarlamacılara topluluk üyeleriyle bağlantı kurmak, sohbeti ve etkileşimi teşvik etmek için benzersiz fırsatlar sunuyor.

Şu anda bir strateji olarak Instagram pazarlamasını kullanmıyor olsanız bile, rakiplerinizin büyük olasılıkla yüksek bir şansı var. Rakiplerinizin neler paylaştığını, neyin iyi performans gösterdiğini ve neyin iyi performans göstermediğini değerlendirmek için Instagram’dan yararlanın. Rakiplerinizin hangi konuda başarılı hangi konulardan başarısız olduğunu öğrenin ve ona göre hareket edin.

1-Bir İşletme Hesabı Kullanın

Bir işletme hesabı, aşağıdakiler dahil olmak üzere kişisel bir hesapla kullanamayacağınız özelliklere erişmenizi sağlar:

  • Instagram İstatistikleri
  • Instagram Reklamları
  • Instagram Alışverişi
  • İşletme Hesabı Mesajlaşma Kutusu
  • Profilinizdeki İşletmenizin İletişim Bilgileri 

Henüz işletme hesabı oluşturmadıysanız hemen oluşturun.

Karekod Blog

İpucu: Instagram hesap açma rehberi

2-Hedeflerinizi Açıkça Tanımlayın

Instagram Pazarlama
Instagram Pazarlama

Tüm sosyal platformlar birer araçtır. Ancak ne oluşturmaya çalıştığınızı bilmiyorsanız, bu araçları etkili bir şekilde kullanamazsınız.

Instagram pazarlaması, farklı işletmeciler için farklı şeyler ifade edebilir. 

  • İşletmenizi online platformlara taşımak mı istiyorsunuz?
  • Marka bilinirliğini artırmak mı istiyorsunuz?
  • Yeni müşteriler mi arıyorsunuz?
  • Ürünlerinizi online olarak Instagram üzerinden satmak mı istiyorsunuz?

Bu sorulara cevabınız evet ise hemen işe koyulmalısınız. 

3-Kitlenizi Tanıyın

Küçük bir ön araştırma, Instagram’da nasıl pazarlama yapacağınızı düşünürken en iyi kime ulaşabileceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, Instagram demografisi araştırmalar aşağıdakilere ulaşmış.

Instagram Kitle Tanımı
Instagram Kitle Tanımı
  • En aktif Instagram kullanıcıları 18 ile 29 yaşları arasındadır.
  • Amerika Birleşik Devletleri en büyük Instagram pazarıdır.
  • Şehirlerde yaşayan insanlar kırsalda yaşayanlara oranla aynı yaşta olsalar bile daha fazla Instagram kullanıyor.

Ancak bu veriler, Instagram‘ı yalnızca 20’li yaşlardaki şehirlerde yaşayan Amerikalılara ulaşmak için kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, doğrudan o kitleye hitap eden içerik oluşturabilmeniz için hedef pazarınızı tanımlamanız gerekir. Instagram reklamlarınız için hedef kitlerinizi seçme zamanı geldiğinde de daha kritik hale gelecektir.

4-Profilinizi Optimize Edin

Sadece 150 karakterle Instagram biyografinizin harika bir ilk izlenim bırakması, marka kişiliğinizi aktarması ve insanlara neden Instagram hesabınızı takip etme zahmetine girmeleri gerektiğini söylemesi gerekiyor.

Neyse ki, markanızın neyle ilgili olduğunu göstermek ve insanların sizi bulmasını kolaylaştırmak için Instagram profilinizde birkaç alan daha var. Bunlar şunları içerir:

İnternet siteniz: İstediğiniz sıklıkta değiştirebileceğiniz tıklanabilir internet siteniz.

İletişim bilgileriniz: Kullanıcılara size nereden ulaşabileceklerini ve bir dükkanınız varsa konumunuzu paylaşabileceğiniz alan.

İşletme hesabı mesaj kutunuz: Instagram kullanıcılarına doğrudan profil sayfanızdan sizinle etkileşim kurmaları için bir yol.

5-Doğru Profil Fotoğrafını Seçin

Çoğu marka için Instagram profil fotoğrafınız logonuz olmalıdır. Bu, güvenilirlik sağlamaya yardımcı olur ve ziyaretçilerin kim olduğunuzu bir bakışta görmelerini sağlar.

Instagram profil fotoğrafınız 110 x 110 piksel boyutunda ve 110 piksel çapında bir daire şeklinde kırpılmış olarak görüntülenir. Ancak, 320 x 320 pikselde depolanır, bu nedenle Instagram profil resimlerinin görüntülenme şeklini değiştirirse yine de iyi göründüğünden emin olmak için o kadar büyük bir dosya yüklemelisiniz. Bknz: sosyal medya görsel boyutları

6-Görsel Olarak Çekici İçerik Oluşturun

Instagram Görsel Seçimi
Instagram Görsel Seçimi

Instagram görsel bir ortamdır, bu nedenle de gönderilerinizin olabildiğince güzel görünmesi gerekir. Profesyonel fotoğraf makinelerine ihtiyacınız yok, ancak fotoğraf ve videolarınızın en azından net, iyi aydınlatılmış, iyi bir açıyla çekilmiş olması gerekiyor.

Animasyonlar gibi fotoğraf dışında görseller kullanıyorsanız, bunların net, net, okunması kolay ve göz alıcı olduklarından emin olun.

Daha da önemlisi, görsel içeriğinizin ilgi çekmesi oldukça önemlidir. İyi çekilmiş fotoğraflar güzeldir, ancak bir hikaye anlatmazlarsa veya izleyicileri heyecanlandırmazlarsa, takipçilerin ilgisini çekmezler.

Ne paylaşacağınızdan emin değil misiniz? İşte birkaç fikir:

Kamera arkası paylaşımları: Takipçilerinize ofisinizden veya üretim sürecinizden görseller gösterin.

Videolar: Instagram’da bir video gönderisinin maksimum uzunluğu 60 saniyedir, ancak IGTV ile çok daha uzun süre gidebilirsiniz.

İnsanlar haber akışı gönderilerinizi Hikayelerinde paylaşmak için ilham alırlarsa, ilgi çekici içeriğin erişiminizi genişletebileceğini unutmayın. Bu nedenle, işletmenizi Instagram’da nasıl pazarlayacağınızı düşünürken, yalnızca hızlı bir beğeniye değil, paylaşmaya değer içerikler oluşturmaya odaklanın.

7-Instagram’da Markanızın Nasıl Göründüğüne Göz Atın

Instagram Dijital Pazarlama Raporları
Instagram Dijital Pazarlama Raporları – Instagram Pazarlama Stratejileri

Ne tür bir içerik yayınlayacağınıza karar verdikten sonra, nasıl görüneceğine karar vermeniz gerekir. Instagramdaki estetiğiniz marka bilinirliğini etkiler.

8-Gönderilerinizin Altına Yazdıklarınızı İyi Seçin

Doğru, az önce Instagram’ın görsel bir mecra olduğunu söyledik. Ancak bu, altyazılarınızı ihmal edebileceğiniz anlamına gelmez. Marka sesiniz, marka görünümünüz kadar önemlidir. Görselleriniz gibi, gönderiler arasında tutarlı olmalıdır.

Instagram altyazıları en fazla 2.200 karakter uzunluğunda olabilir, bu nedenle bunları hızlı bir espriden ayrıntılı hikaye anlatımına kadar her şey için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, haber akışında daha fazla dokunmadan yalnızca ilk iki metin satırı görünür.

İnsanlar altyazıları baştan sona okumak yerine tarama eğiliminde olduklarından, tüm önemli bilgileri bu ilk iki satıra almak istersiniz.

Aşağıdaki Instagram altyazı uzunluklarını öneriyoruz:

  • Normal gönderiler: 138–150 karakter
  • Instagram reklamları: 125 karakter

9-Hashtag’leri Akıllıca Kullanın

Hashtag’ler, görünürlüğünüzü ve keşfedilebilirliğinizi artırmak için çok önemlidir.

Bir Instagram gönderisinde en fazla 30 hashtag kullanabilirsiniz. Ancak, gerçekçi olmak gerekirse, muhtemelen bunu yapmak istemezsiniz.

Gönderi başına beş ila dokuz hashtag kullanmanızı öneririz. Bundan daha fazlası, takipçileri kapatan spam içeren bir taktik olan hashtag doldurma gibi görünebilir. Daha da kötüsü, alakasız veya tekrarlayan hashtag’ler kullanırsanız, kullanıcılar o etiket için içeriğinizi görmemeyi seçebilir.

En fazla faydayı elde etmek için şu hashtag’leri seçin:

Alakalı

Takip veya beğeni alışverişini teşvik etmeyin (Örneğin #takipet #takip)

10-Instagram Hikayelerinden En İyi Şekilde Yararlanın

Instagram’daki işletmelerin yarısı Hikayeler kullanıyor. Ve harika sonuçlar elde ediyorlar: En çok görüntülenen Hikayelerin üçte biri işletmeler tarafından yayınlanıyor. Hikayeler, iyi bir Instagram pazarlama stratejisi için oldukça önemlidir.

Instagram Hikayeleri sadece 24 saat sonra kaybolur. Takipçilerle bağlantı kurma ve ilişkiler kurma fırsatı sağlarlar.

Hızlı Düşündürün: Birden fazla kısa “sahne” kullanın ve mesajınızı ilk 3 saniyede iletin.

Değer Sağlayın: İzleyicilere değerli bilgiler sağlayın veya faydalı kaynaklara bağlantı verin. 

Neden Yukarı Kaydırmaları Gerektiğinden Bahsedin: Takipçileriniz her zaman paylaştığınız ürünler için küçük “yukarı kaydır” Instagram özelliklerine güvenmez. Takipçilere neden kaydırmaları gerektiğini anlatmak için metin kullanın.

Tutarlı bir marka kimliği kullanın: Instagram akışınız gibi, Hikayeleriniz de marka sesiniz ve estetiğinizle uyumlu olmalıdır.

Aylık bir milyar aktif kullanıcıyla Instagram’ın gücünü ve erişimini inkar etmek mümkün değil. Bir zamanlar basit bir fotoğraf paylaşım uygulaması, kullanıcıların bir şirketin görsel kimliğini keşfetmesine olanak tanıyan sürükleyici bir sosyal deneyime dönüştü.

Instagram kullanıcıları yüksek kaliteli içeriğe değer verir. Kitlenize ilginç bilgiler sağlayan veya markanızı yeni ve benzersiz bir şekilde sergileyen görseller oluşturun. İlgi çekici eğlenceli gönderilerinizin altına yazılar yazarak içeriğinizi optimize edin.

Markanızın görsel kimliğini yakalayan bir platform oluşturmak ve sürdürmek göz korkutucu görünebilir, ancak Instagram bunu eğlenceli ve kolay hale getirir.

Instagram, sosyal medya dünyasında mutlak bir güç merkezidir. Markalar için, dikkat çekmek, katılımı teşvik etmek, güçlü ilişkiler kurmak ve bu yıllık finansal hedeflerin ötesine geçmek için neredeyse sonsuz miktarda kullanılmayan potansiyel vardır.

Kendi başına uçsuz bucaksız ve korkutucu bir dünya gibi görünse de, yeni şirketlerin endişelenecek hiçbir şeyleri yok – sürekli izledikleri, dinledikleri ve ilerledikçe öğrendikleri sürece.

İpucu: Instagram hikayesine link ekleme

Instagram pazarlama stratejinize bir büyüme zihniyetiyle başlarsanız, ilerledikçe daha kolay ve daha kazançlı hale geldiğini göreceksiniz.

Karekod Blog
Dijital Pazarlama – Instagram Pazarlama Stratejileri

Instagram’da Başarıyı Yakalamak: En İyi Ülkeler ve Stratejiler

Instagram pazarlamada en iyi ülkeler, hedef kitlenize ve pazarlama hedeflerinize bağlı olarak değişir. Ancak, genel olarak bakıldığında:

En Fazla Kullanıcıya Sahip Ülkeler:

  • Amerika Birleşik Devletleri: 139 milyon kullanıcı
  • Hindistan: 120 milyon kullanıcı
  • Brezilya: 112 milyon kullanıcı
  • Endonezya: 99 milyon kullanıcı
  • Rusya: 63 milyon kullanıcı

Bu ülkelerde çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz.

Yüksek Etkileşim Oranlarına Sahip Ülkeler:

  • Kuveyt: %53
  • Suudi Arabistan: %42
  • Birleşik Arap Emirlikleri: %38
  • Ürdün: %37
  • Lübnan: %36

Bu ülkelerdeki kullanıcılar, Instagram’da daha aktif ve içeriklerle daha fazla etkileşime giriyor.

Belirli Sektörlerde Güçlü Ülkeler:

  • Moda: İtalya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri
  • Teknoloji: Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya
  • Seyahat: İspanya, Tayland, Maldivler

Hedef kitlenizin ve pazarlama hedeflerinizin ne olduğunu belirledikten sonra, en iyi sonuçları alacağınız ülkeleri seçebilirsiniz.

Karekod Blog

SSS

Instagram’dan ödeme aldığımızda komisyon oranları nedir?

Instagram komisyon ücretleri, ödemelerinizden otomatik olarak düşülür. Instagram komisyon ücreti gönderi başına %5’tir ve ürün kategorisine göre değişiklik göstermez.

Satış ücretine neler dahil?

Instagram satış ücretine Satış ücretine vergiler ve tüm ödeme işleme maliyetleri dahildir.

Instagram’da ödeme yapmak için görsel gereksinimleri nelerdir?

Instagram ürün resimleri kare (1:1) formatında görüntülenir. Instagram, ürün görseli URL’leri için şu dosya türlerini kabul eder: GIF, JPEG, PNG, BMP ve TIFF. Maksimum dosya boyutu 8 MB’dir. Minimum görüntü çözünürlüğü 500 x 500 pikseldir. 

Peki, en iyi sonuç için hangi piksel kullanılmalı?

Instagramda görsellik çok fazla ön planda olduğu için görsel seçimlerine özellikle dikkat edilmeli. Bu anlamda da en iyi sonuçlar için 1024 x 1024 piksellik bir görüntü çözünürlüğü önerilir.

İşletme hesabı kullanmadan satış yapabilir miyim?

Satış yapabilirsiniz fakat müşterileriniz tarafından düşünürseniz eğer işletme hesabı kullanmadan satış yapılan bir yerden alışveriş yapmak istemezsiniz. Güvenilirlik açısından işletme hesabı kullanmanız hem markanız hem de satışlarınız için çok daha önemlidir.

Herhangi bir strateji kullanmayıp sadece reklam yaparak satışlarımı arttırabilir miyim?

Buna olan cevabımız hayır ya da çok şanslıysanız eğer bir kitle yakalayabilirsiniz. Herhangi bir strateji uygulamadan direkt olarak bu platformda kitle yakalamayı beklemek pek de mantıklı olmaz. Reklamlarınıza ağırlık verebilirsiniz fakat stratejilerinize de önem göstermelisiniz.

İlgili Bağlantılar;

Facebook’ta Mağaza Açmak

İnternetten Para KazanmakCep Telefonu ile Para Kazanmak Sosyal Medyadan Para Kazanmak

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: