Türkiye Son Yılların En Soğuk Hava Dalgasına Hazır Mı?

Türkiye son yılların en şiddetli soğuk hava dalgasına hazır mı?
22 Ocak – 29 Ocak tarihleri arasında Kutup havası ülkemize misafir olacak. Kar yağışı fırtına ile birlikte tipi şeklinde etkili olacak. Kar yağışı iç ve batı kesimlerde yoğun buzlanma ve don tehlikesi var.

Meteorolojiden gelen haberler bu yönde. Peki Türkiye tarihinin unutulmayan soğuk kışları ne zaman gerçekleşti?

Türkiye’nin Unutulmayan Soğuk Kışları

Türkiye’de beklenen soğuk hava dalgası ile birlikte, insanlar tedbirlerini almaya başladı. Peki, kışa tam anlamıyla teslim olan İstanbul ve Türkiye’nin en soğuk geçen kış tarihine gelin birlikte göz atalım.

1942 Yılı

1942 tarihinde Göztepede sıcaklık 10 gün boyunca 0 (sıfır), 14 gün boyunca 1, 27 gün boyunca 3, 44 gün süresince de 5 derecenin üzerine hiç çıkmadı.

1954 Yılı

Tarih 1954 yılını gösteriyordu. İstanbul dondurucu bir soğuğa teslim olmuş. Ulaşım aksamış, tipi ve kar yağışı, İstanbul Boğazı’ndaki seferleri durdurmuştu. Boğaz, Karadeniz’den gelen buz parçaları ile kaplandı. Hatta buz kütlelerinin patlatılması gündeme geldi. Ancak belli bir süre sonra buzlar eriyerek Boğaz’ın sularına karıştı.

1962 Yılı

1963 kışında Terkos Gölü donduğu için şehre günlerce su verilemedi. Yiyecek ve yakacak sıkıntısı çekildi ve cenazeler olumsuz hava koşullarından kaldırılamadı. Aç kalan kurtlar, soğuktan kentin merkezine indi.

2004 Yılı

2004’de kar yağışı İstanbul’da yaşamı adeta felç etti. Elektrikler kesildi, sular akmadı, doğal gaz kullanılamadı. İnsanlar yollarda mahsur kaldı.

2017 Yılı

Yıl 2017’de yağan kar yağışında, aç kaldığı için şehre bu sefer kurtlar değil tilkiler indi. Maslak civarında bir tilki görüldü. Kar kalınlığı 122 santimetreye ulaştı. TIR’ların trafiğe çıkması yasaklandı. Kara, hava ve deniz ulaşımı, büyük ölçüde yağıştan etkilendi.

İstanbul İçin 5 Günlük Hava Tahmini

24-25 Ocak Pazartesi ve Salı günü İstanbul’da yoğun kar bekleniyor. Ümraniye’de 10-15 cm kar örtüsü oluşabilir.

en soğuk kış
İstanbul 5 Günlük Hava Tahmini

Türkiye’nin En Soğuk Hava Kayıtları

Sivas’ın İmranlı ilçesi gece sıfırın altında -29,7 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili unvanını aldı.

Türkiye’de gece en düşük hava sıcaklığı olarak -32 derece ile Ağrı’da kayıtlara geçti.

Van Çaldıran’da 09 Ocak 1990 tarihinde -46.4 derece ile rekor hava sıcaklığı rekor kırdı.

Erzurum ilinde en düşük sıcaklık, -30 derece ile Tekman ilçesinde ölçüldü.

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: