Somun Ekmek Tarifi

Pandemi zamanlarının meşhur aktivitesini yapma sırası bizde! İşte size nefis somun ekmek tarifi.

Somun Ekmek

Malzemeler

  • 1,5 Su Bardağı Ilık Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Aktif Maya
  • Aldığı Kadar Un
  • Kullanılmamış Jilet

Yapılışı:

Somun ekmek Tarifi
Somun Ekmek

İlk işlem olarak boş bir kabın içerisine mayamızı, yarım bardak ılık suyumuzu, şekerimizi ve bir bardak unumuzu boşaltarak çırpıcı yardımıyla karıştırarak mayamızı açıyoruz. Bu karışımı tamamladıktan sonra üzerini streç filmle örterek dinlenmeye alalım ve mayamızın aktive olarak kabarmasını bekleyelim. Bu şekilde ön maya işlemimizi tamamlamış olacağız. Öteki taraftan başka bir boş kalıbımıza kalan 1 su bardağı suyumuzu, tuzumuzu ve birazda unumuzu alarak hafif toparlanacak şekilde karıştıralım. Karıştırma işlemimizi spatula yardımıyla yaparsak daha kolay karışım elde edeceğimizi unutmayalım. Bu karışımımızın da üstünü streç filmle örterek dinlemeye alalım. Ön mayamızın iki katına ulaştığını yahut üzerinde kabarcıklarının olduğunu gördükten sonra un karışımımızla bağdaştırma zamanımızın geldiğini anlayabiliriz. Bu işlemimizi yaparken yarım bardak daha un alarak karışımımıza devam edelim.

Somun Ekmek Yapılışı

Somun Ekmek
Somun Ekmek

Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde un serpiştirdiğimiz tezgahımıza alalım. Yavaş yavaş oluşan hamurumuzu yumruklar vaziyete biraz daha un alarak yoğuralım. Bu işlemi yaparken usta bir şef gibi hamurumuzu tezgaha vurarak yoğurma işlemini de unutmayalım. Oluşan hamurumuz yumuşak bir hamur olacak ancak kurabiye hamuru gibi kulak memesi kıvamında değil de biraz daha yoğun olacak. Bu oluşturduğumuz hamurumuzun da üzerini örterek sıcak bir ortamda ikinci mayalamamıza geçelim. Bunun için tahmini süre olarak yarım saat gayet ideal olacaktır.

Hamurumuzun daha da genişleyerek iki kat olduğunu gözlemlediğimizde elde ettiğimiz bu hamuru iki beze şekline getirelim. İki beze olarak yapıyoruz çünkü eşit ısıda pişireceğimiz ekmeğimiz aynı tat ve kıvamda olmasını istiyoruz. Oluşturduğumuz bezelerimizi ellerimizle yaklaşık kenarının 2-3 santim olacak kadar açtıralım. Açtığımız bezemizi tezgahımızda kenarlarından kıvıracak şekilde rulo gibi yuvarlayalım. Ortasından değil de yanlarından kıvırmaya dikkat edelim.

Ekmeğimizin tam olarak bitirdiğimiz şeklini yağlı kağıdımızı serdiğimiz tepsimize alalım. Üzerini bir tepsiyle örterek tepsi mayalama işlemimize de devam edelim. Yaklaşık 10-15 dakika dinlendirmek yetecektir. Bu süre zarfında fırınımızı ısıtalım . 200 derece olmasına dikkat edelim. Ekmeklerimizin en son işlemi olarak yan kısımlarına kullandığımız jilet yardımıyla çizik atalım. Üzerine suyumuzu sürelim. Ekmeklerimiz fırına vermeye hazır olacaktır. Şayet fırınımızın buhar özelliği yoksa ısıya dayanaklı bir kapta su tepsimizin içine koyalım. İlk 15 dakika üzerinde tepsi örtük olarak ekmeklerimizi pişirelim. Daha sonra üzerindeki tepsiyi alarak hafif kızarıncaya kadar pişirelim bunun için toplam işlemlerimizle yarım saati bulacaktır. Kızaran ekmeklerimizi fırınlarımızda bulunan tel üzerinde soğumaya alalım.

Soğuyan ekmeklerimizi dilimlemeyi unutmayalım. Afiyet Olsun.

Tarif – 3

Somun Ekmek
Somun Ekmek

Somun ekmek, kabuklu ve gevrek bir dış yüzeyi ile içi hafif nemli ve pofuduk bir ekmektir. Evde somun ekmek yapmak oldukça kolaydır ve aşağıdaki tarifle yaklaşık 6-8 kişilik bir somun ekmek yapabilirsiniz:

Malzemeler:

  • 500 gram tam buğday unu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Unu ve tuzu karıştırın ve bir kaseye koyun. Ortasını açın ve mayayı ekleyin. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun.
  2. Hamur, ele yapışmayacak şekilde bir top haline gelince üzerine bir örtü örtün ve sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanması için bekletin.
  3. Hamurunuzu çıkarın ve hafifçe unlanmış bir tezgah üzerinde hafifçe yoğurun. Hamuru top şekline getirin ve üzerini bir örtüyle örtüp 10-15 dakika daha bekletin.
  4. Fırınınızı 230 dereceye (fanlı fırın için 210 derece) ısıtın.
  5. Hamuru yağlanmış bir fırın kabına veya somun ekmek yapmak için uygun bir kalıba yerleştirin.
  6. Hamurun üzerine zeytinyağı sürün ve bir bıçak yardımıyla hamura 3-4 kesik atın.
  7. Somun ekmek, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ekmek kabaracak ve kızaracak. Ekmek piştikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  8. Somun ekmek soğuduktan sonra dilimleyin ve servis yapın.

Yağlı kağıdımız yoksa tepsiyi yağlayabileceğimiz gibi sadece tepsimize de biraz un serpiştirmekte yeterli olacaktır.

Karekod Blog
Somun Ekmek Yapım Videosu

Sıkça Sorulan Sorular

Somun ekmek nedir?

Somun ekmek, kabuklu ve gevrek bir dış yüzeyi ile içi hafif nemli ve pofuduk bir ekmektir. Farklı boyutlarda olabilir ve genellikle bir somun şeklinde sunulur.

Somun ekmek tarifi hangi malzemelerden yapılır?

Somun ekmek, un, su, tuz ve maya gibi malzemelerden yapılır. Bazı tariflerde, hamurun daha hafif ve kabarık olması için ekstra malzemeler de kullanılabilir.

Somun ekmek kaç kaloridir?

Somun ekmek, boyutuna ve kullanılan malzemelere göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 1 dilim (40-50 gram) somun ekmek yaklaşık 120-150 kalori içerir.

Somun ekmek nasıl saklanır?

Somun ekmek, oda sıcaklığında birkaç gün taze kalabilir. Ancak daha uzun süre saklamak isterseniz, ekmek kesildikten sonra buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Somun ekmek nasıl servis edilir?

Somun ekmek, sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Genellikle dilimlenmiş olarak servis edilir ve özellikle çorba, salata veya yemek yanında tüketilir.

Somun ekmek tarifi işte bu kadar basit. Güncel ekmek fiyatı listesine göz atmak isteyebilirsiniz.
Sizler de yorumlar bölümünden farklı tariflerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Güncel Bim un fiyatları için ilgili bağlantıya gidebilirsiniz.

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: