Mezarlıklarda Karekod Dönemi

Mezarlıklarda Karekod Dönemi Başladı!

Gelişen teknoloji artık mezarlıklarda da uygulanmaya başlandı. Özellikle pandemi sürecinde kullanımı yaygınlaşan ‘karekod’ sistemi, mezar taşlarında da yerini aldı. Mezar taşında dua, resim veya yazıların yerini karekod dönemine bırakıyor. Akıllı telefonla tarama yaparak vefat eden kişinin özgeçmişi, videosu, fotoğrafları, şiir, dua gibi yazı ve görselleri ekranda izleme kolaylığı sağlayan mezar taşındaki karekod sistemini yaptıranların sayısında son günlerde artış oldu.

Mezar taşları da mobil teknolojilere uyum göstermeye başladı. Yeni uygulama ile mezar taşlarına QR kod sistemi uygulanarak vefat eden kişinin fotoğraf, özgeçmiş ve video görüntülerine ulaşılması sağlanıyor.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine bir röportaj veren Huzur Mezar kurucusu Aydın Bilen, ürettikleri mezar taşlarında vefat eden kişinin bilgilerinin görülebildiği QR kod sistemi olduğunu belirtti. Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere 10 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Bilen, “Telefon ile mezar taşındaki QR kod okutuluyor ve ölen kişinin hayat hikayesi, fotoğrafları ve videosu gibi ne görülsün isteniyorsa açılan sayfadan karşınıza çıkıyor. Açılan sayfanın 25 yıl garantili server hizmetini biz veriyoruz. Bu hizmetimiz bayağı da talep görüyor. Daha önceden yapılmış bir mezara da karekod ekleyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlk Kez Japonya’da Uygulandı

Mezar taşlarında QR kod kullanımı, Japonya ve Çin’de de giderek artıyor. QR kodlu mezar taşı, ilk kez Japonya’da 2008 yılında kullanılmaya başlamıştı.

Mezarlıklarda Karekod Dönemi
Mezarlıklarda Karekod Dönemi

MEZAR TAŞINDA DUA, RESİM, YAZI YERİNE KAREKOD

Pandemiyle karekod uygulamasının kullanımının yaygınlaştığına dikkati çeken Çetin, gelişen teknolojiyle mezar taşlarındaki hikaye, fotoğraf, dua gibi yazıların yerini karekoda bırakmaya başladığını dile getirdi. Mezar taşlarında yer alan yazıların kabir fiyatını artırması nedeniyle karekod sisteminin tercih edildiğini aktaran Çetin, “Pandemi döneminde karekodlu mezar taşı siparişlerinde artış yaşandı. Karekod sistemi önceden fazla bilinmiyordu, ancak pandemi döneminde yoğun olarak her yerde kullanılmaya başlandı. Yakınları vefat eden kişilere karekod sistemi hakkında bilgi verdiğimizde, yapılacak mezar taşında bu uygulamayı kullanmayı tercih etmeye başladılar. Son zamanlarda karekod sistemi ile siparişlerimiz arttı. Karekod sisteminde vefat eden kişinin yakınının izin verdiği merhumun özgeçmişi, videoları, fotoğrafları, hatıraları, eğlenceli anları gibi paylaşımlar yapılabiliyor. Cep telefonuyla karekod sistemi tarandıktan sonra bu bilgiler cep telefonu ekranında yer alır. İsteyenler bu bilgilere ek şiir, dua, aile fotoğrafı ekleyebilir. Bu uygulama mezar taşı yapım maliyetini de azaltıyor” diye konuştu.

“Mezarlıklarda Karekod Dönemi” yazısı Milliyet ve Anadolu Ajansından (AA) derleme haber haline getirilmiştir.

QR Kod Oluşturucu

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: