Karekod Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Karekod Nedir?

Karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun ismidir. Kare veya dikdörtgen şeklinde olan bu yapının genel adı ise Data Matrix’tir.
Karekod kelimesi ilk olarak, Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda kullanılmıştır. Aslında, Data Matrix’in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizdeki ilk uygulama alanı, ilaç sektörüdür. Türkiye’de, ilaç sektöründe uygulanan karekod yapısının içinde, şu bilgiler bulunmaktadır:* GTIN: 14 rakamdan oluşan barkod numarasıdır. EAN barkodunun başına “0” konulmasıyla elde edilmektedir. Sıra Numarası: Her birim ilacı temsil etmesi için, benzersiz bir şekilde (aynısı olamayacak şekilde) üreticiler tarafından oluşturulmaktadır. Seri numarası özelliğinde bir numaradır.*Son Kullanma Tarihi: Yıl, ay, gün formatında, 6 rakamla yazılır.* Parti Numarası: İlacın üretim aşamasındaki parti, lot, batch veya bilinen bir ifadeyle serisini ifade eden bir rakamdır. Karekod nedir? sorusunun cevabı kısaca bu şekilde.

Karekod, 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.

Karekod.org

Bu bilgilerin varlığıyla, her ürün izlenebilir hale gelmektedir. Ülkemizdeki karekod uygulaması, 1 Ekim 2009 tarihi başlangıç kabul edilerek, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelmiştir. Bir başka deyişle, verilen tarihten sonra gerçekleştirilen tüm üretimlerde, karekod içeren yapı olmak zorundadır. Teknolojinin sürekli ilerlemesi, her alanda olduğu gibi bu alanda da etkinliğini göstermiştir. Yaşanan gelişmeler, barkod ile ilgili çalışmalarda bir takım yeniliklerle karşılaşılmasına sebep olmuştur. Normal barkodlara nazaran, çok daha fazla oranda veri saklama kapasitesine ve imkanına sahip olan karekod barkodların, üç temel türü vardır. Bunlar;

Karekod (QR Kod) Nedir?

Karekod
Karekod

Karekod, Denso Wave tarafından Japonya’da geliştirilmiştir. 2 boyutlu bir barkodtur. Karekod nedir? sorusunun kısa cevabı bu şekilde. Aslında akıllı telefonların barkod okuma kabiliyetlerinin artması ve bu durumun yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla önemi artan bu barkod türünün içine metin, resim, çeşitli görseller, video ya da link yerleştirilebilmektedir. Klasik barkodlara göre çok daha kullanışlı olan Karekod, pek çok yönden de diğer kodlardan avantajlı durumdadır. Karekod, çok daha fazla miktarda harf ve sayı barındırabilmektedir. Klasik barkodların onda biri oranına kadar küçültülerek kullanılabilme imkanına sahiptir. Taranma hızı, her açıdan seçilebilir ve okunabilir olması, bir başka avantajdır. Tam kirlilik ya da bozulma durumunda okunmasa da, belirli bir seviyeye kadar kirlenmiş ya da bozulmuş karekodlar okunabilmektedir. Karekod, duraklardaki reklam panolarından, dergi sayfalarına kadar oldukça fazla alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle Avrupa’da, eğitim ve reklamcılık alanlarında QR kod uygulamasının sıklıkla başvurulan bir yöntem olduğu görülmektedir.

Data Matrix Kod

Data Matrix Kod ve QR Kod
Data Matrix Code ve QR Code

Ülkemizde ilaç sektöründe kullanılmaya başlanarak yaygınlaşan bu tür kodlar, 10×10, 144×144 veya 8×18, 16×48 gibi ölçülü bir kare ya da dikdörtgen alan üzerinde yer alan siyah ve beyaz hücrelerden oluşur. Data Matrix kodlar, matematik temellidirler ve içlerindeki 1 ve 0’lardan meydana gelirler. Tıpkı karekodu gibi, bu tip kodun da kendine ait özellikleri mevcuttur. 2-3 mm² içine, 50 karakter sığdırılabilir. Nispeten düşük kontrastta okunabilirler. 300 mikrometre kadar küçük yapılarda okunup yazılabilir, aynı zamanda büyük tabelalara da basılabilir. Kirlenme ve bozulma karşısında, bir noktaya kadar okunmaya devam etmektedir.

Aztek Kod

Aztek kod
Aztek Kod

Karekodlar içerisinde en az kullanılan tür, Aztek kodlardır. Barkodun ortasındaki bir göz ve çevresindeki veriler ile oluşmaktadır. Bu veriler, okunma açısından bakıldığında, diğer karekod çeşitlerine göre daha pasif ve basit bir sistemi oluştururlar. Aztek kodun çevresinde, veri olmayan büyük boşluklar bulunur. Bu boşlukların tek işe yarar tarafı, Aztek kodunun, bazı boşluksuz kodları okuyamayan okuyucular tarafından okunabilir hale gelmesini sağlamasıdır. Diğer barkodlarla kıyaslandığında basit kalan Aztek kod sistemi, kirlenme ve bozulma karşısında kendini düzeltme kabiliyetine sahiptir.

Karekod Nasıl Okutulur?

Telefon kamerasını açıp, oluşturulan karekodu gösterin. Kamera QR kodu otomatik olarak okunacak ve sizi ilgili bağlantıya yönlendirecektir. Detaylı bilgi için QR kod okuyucu yazımıza bakabilirsiniz.

Karekod Menü Nedir?

Restoran, kafe, pastane, kahve dükkanları ve otellere kadar her işletmeye uygun, tüm akıllı cep telefonları ve tabletlerle uyumlu dijital bir menüdür. Detaylı bilgi için QR Menü konusunu inceleyebilirsiniz.

Karekod Nerelerde Kullanılır?

  • –Eğitim amaçlı kullanıp, soruların yanına yerleştirilen karekodlara soru çözümleri konabilmektedir.
  • –Kartvizitlere web sitesi yazılması yerine, konulan karekod içine link yerleştirilebilmektedir.
  • –Alışveriş için fırsata dönüştürülebilir.
  • –Yaygın olarak günümüzde de kullanıldığı şekliyle, her türlü tabela ve panoda reklam amaçlı kullanılabilmektedir.
  • –İlaç kutularında, prospektüs niyetine kullanılabilmektedir.
  • –Bilet, kart gibi önem taşıyan belgelerde kullanılabilmektedir.

Karekod Menü
Restorana gelen müşteri hiçbir şekilde garson ya da kasiyere temas etmeden masanın üzerindeki karekod telefona taratır. POS sisteminizle entegre çalışan QR Menü Order sayfasına erişerek en güncel menüye ulaşır, siparişini bu sayfa üzerinden verir. Sipariş, mutfağa ve POS sisteminize aynı anda ulaşır. Hazırlanan sipariş personel tarafından masaya teslim edilir. Online ödeme, sisteme tanımlı kredi kartı üzerinden yapılır.

Karekod Menü
Karekod Menü

Bonus: Karekod İle Neler Yapılabilir?

  1. Karekod ile web sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz.
  2. Karekod ile sesli arama yapabilirsiniz.
  3. Karekod ile SMS gönderebilirsiniz.
  4. E-posta gönderebilirsiniz.
  5. Kartvizitinizin üzerine karekod basabilirsiniz.
  6. T-shirt üzerine karekod basabilirsiniz.
  7. Bir indirim kuponunun üzerine karekod basabilirsiniz.
  8. Bir süpermarkette alışveriş sepetinin üzerinde karekod reklam amaçlı kullanılabilir.
  9. Facebook sayfanızı tanıtabilirsiniz. (Karekod içeriği ‘beni ekle’ linki olabilir)
  10. Kişisel bilgilerinizi içeren karekod şeklinde bir dövme yaptırabilirsiniz.(Facebook sayfanıza veya bir web sitesine link)
  11. Gayrimenkul sektöründe emlak verilerini içeren bir açılış sayfasına ulaşmak için gayrimenkul piyasasında kullanın. Potansiyel müşterileriniz karekodu tarayıp ilgili emlak sayfasına ulaşacaklardır.
  12. Ürün / kampanya sayfasına link olarak herhangi bir reklamda kullanın. (tv, dergi, billboard)
  13. Sıfır veya 2.el otomobil piyasasında da karekod kullanılabilir. Potansiyel müşterileriniz örneğin vasıtanın ön camındaki karekodu taramak suretiyle araçla ilgili tüm bilgilere (model yılı, fiyat, motor hacmi, kilometre, yakıt sarfiyatı) ulaşabilirler.
  14. Wi-fi şifre bilgilerinin otomatik olarak alınması (Örneğin Starbucks’a girdiğinizde Starbucks tarafından hazırlanmış karekod taranıp otomatik olarak o Starbucks Cafe’nin Wi-fi ağına bağlanılabilir.
  15. Müze / etkinlik biletleri üzerine basılabilir.
  16. Hava yollarının boarding pass kartları üzerine, ya da bagaj takibi yapılmak üzere bagaj etiketlerine basılabilir.
  17. Google Maps adresine bağlamak için kullanılabilir.
  18. Karekod bir şarap şişesinin üzerine basılarak tüketici; şarabın tarihi, bağı, üzümün yolculuğu ve şarabın içim özelliklerini anlatan bir videoya anında erişim sağlayabilir.
  19. Sinemalar film afişlerinde karekod kullanarak izleyicilerin film hakkında yorum ve görüşler içeren web sitelerine bağlanmasını sağlayabilirler.
  20. Restoranlar yemekler hakkında müşterilerinin yorumlarını içeren bilgilere ulaşmaları için karekod kullabilirler. (Karekod Menü)
  21. Sokak tabelalarında kullanıldığında karekod bulunulan mahalleyi gösteren bir Google Haritası açabilir.
  22. Karekod taranarak bir kitapla ilgili olarak doğrudan kitabı satan bir online kitabevine gidilebilir.
  23. Karekod taranarak bir ankete doğrudan katılım sağlanabilir.
  24. Karekodu taranarak turistler herhangi bir şehir için gezi ve turizm ipuçları elde edebilir, yardım alabilir.

Karekod Nedir? Nerelerde Kullanılır? başlığı altına eklemek istediklerinizi ve sorularınızı yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.

Pdf Formatı: QR Kod (Kare Kod) Nedir?

Karekod Hakkında Diğer Bağlantılar

Barkod Okuyucu Nedir?

QR Kodların Kullanım Alanları

QR Menü Oluşturucu

QR Kod Oluşturucu

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: