Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır? Ne Kadar Sürer?

Fake hesaplar veya bot hesaplar olarak da adlandırılan gerçek olmayan takipçiler, sosyal medya platformlarında hareketsiz kalan veya herhangi bir faaliyette bulunmayan kullanıcılardır. Genellikle bu hesaplar, diğer kullanıcılara spam iletiler ve yorumlar göndermek için Instagram kayıt sürecinden otomatik olarak geçen bir yazılım olan “bot” olarak adlandırılan bir uygulama tarafından oluşturulmuştur.

Takipçi listenizde gezinirseniz, birçoğunun fark edilmesinin kolay olduğunu göreceksiniz. Kullanıcı adları genellikle harf ve rakamlardan oluşur ve çoğu zaman profil resmi yoktur. Bunun da ötesinde, genellikle yüzlerce hatta binlerce başka hesabı takip ettiklerini, ancak neredeyse hiç kimsenin onları takip etmediğini göreceksiniz. 

Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır?

Peki hedef kitlenize ulaşmanızı engelleyen fake hesaplardan veya bot takipçilerden nasıl kurtulursunuz?

Fake Takip
Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır

Instagram temizleme uygulamaları

Fake takipçileri sizin için temizleyecek bazı uygulamalar var. Instagram için Cleaner, en çok incelenen uygulamalardan biridir ve iOS cihazınıza indirilebilir. Android için Instagram için Unfollower’ı kullanın.

Bu özel uygulamalar fake takipçileri veya etkin olmayan hesapları kaldırmak için tasarlanmış olsa da botlar oluşturmak için aynı programlama ve teknolojiyi kullanırlar (ilk etapta size sahte takipçiler kazandıranların aynıları). Bu nedenle Instagram üçüncü parti uygulamaların kullanımına sıcak bakmaz ve önlem alınması gerekir.

Botları takipçi listenizi temizlemek için ilk kurduğunuzda, bir kerede kaldırdıkları hesap miktarını kontrol etmeniz gerekir. Bu, saniyede veya hatta saatte bir oranda olabilir. Çok düşük bir sayı seçmenizi tavsiye ederim. Instagram hesabınızda çok fazla tekrarlayan davranış tespit ederse, içerik yükleme, hashtag’ler aracılığıyla keşfedilme, diğer hesaplarla etkileşim kurma gibi belirli etkinliklerden engellenebilirsiniz veya hesabınız tamamen devre dışı bırakılabilir.

 Geniş bir takipçi kitlesi olan bu uygulamaları kullanırken bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Birkaç bin takipçiniz varsa, botların çalışmaya başlaması, ancak bir süre sonra durması ve işi tamamlamaması ihtimali vardır. Öte yandan, fake hesapların kaldırılmasında hiç etkili olmayabilirler ve basitçe yasaklanma veya hesabınızın devre dışı bırakılması şansınızı artırırlar.

Etkin Olmayan Hesapları Kendiniz Ellinizle(manuel) Olarak Kaldırın

Bu benim bir numaralı tavsiyem. Biraz daha zaman alıcı olsa da uzun vadede yatırımın buna değeceğini söylediğimde bana inanın. 

Takipçi
Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır

Takipçi listenizi takip etmeye başladığınızda, hangi hesapların takipten çıkacağını belirlemeye başladığınızda, 1 saat içinde kontrol etmek için 20 kişilik bir grup oluşturmanızı öneririm. Bu 20 hesap üzerinde çalışırken, aktif olmayan ve sahte takipçileri kaldırırken, tuttuğunuz hesaplarla etkileşime girdiğinizden emin olun.

Bu, Instagram’a takipçi listenizde (bot yerine) bu değişiklikleri gerçek bir kişinin yaptığını göstermekle kalmaz, aynı zamanda gerçek takipçileriniz ve hayranlarınızla etkileşime geçmeye başladığınızda, onların da karşılık verme ihtimalleri vardır. Profilinize gidebilir, yeni içeriğinizin bazılarına iki kez dokunabilir ve hatta yorum bırakabilirler. Bu özgün etkileşim, eski bir “etkin olmayan” takipçiyi etkinleştirecek ve Instagram algoritması artık yeni gönderilerinizin yayınlarında görünmesini sağlayacaktır.

Takipçi listenizde manuel olarak çalışmanın dezavantajı yoktur. Profilinizin platform genelinde etkileşimini ve görünürlüğünü artırırken, sahte ve etkin olmayan takipçileri kaldırdığınızda içeriğiniz daha iyi performans gösterecek, daha özgün etkileşim alacaksınız ve algoritma sizin tarafınızda olacak.

Unutmayın bu aktiviteyi zamana yaymanız gerekir. Bir botun yapacağı aynı tekrarlayan davranışı yapıyorsanız, aynı sonuçları alırsınız. Amacınız hesabınızın banlanması değildir.

Günde birkaç kez sadece 20 hesap ve tüm etkinliği birkaç haftaya dağıtın. Evet, bu sıkıcı bir süreç, ancak uzun vadede faydaları, yapılan işten çok daha ağır basacak. Artık hayran kitlenizi büyütmenize ve içeriğinizi yükseltmenize yardımcı olacak aktif, ilgili takipçileriniz olacak.

Karekod Blog

Fake Takipçileri Kaldırdığınızda Ne Olur?

Sosyal Medya Takipçi Bağımlılığı
Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır

Aktif olmayan hesaplar, botlar ve sahte takipçiler Instagram’ınızdan kaldırıldıktan sonra, ya sizin hayranınız olan ya da potansiyel hayran olan takipçilerle kalacaksınız. Bunlar, içeriğiniz, sayfanız ve müziğinizle etkileşime girecek ve hayran kitlenizi daha da büyütmenize yardımcı olacak kişilerdir.

Instagram’da yeni içerik yayınladığınızda, toplam takipçi sayısına göre etkileşim yüzdeniz daha yüksek olacağından daha iyi sonuçlar alırsınız ve sadece bununla kalmaz, içeriğinizle aldığınız etkileşim gerçek olacaktır.

Instagram’a takipçilerinizin iyi bir yüzdesinin orada yayınladığınız içeriği beğendiğini söyleyebildiğinizde, deneyimlerini iyileştirmek ve onları geri getirmek için bunu platformda daha fazla kullanıcıya iletmek isteyeceklerdir.

Instagram Spam Takipçileri Nasıl Durdurulur?

Spam Kullanıcılar - Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır
Spam Kullanıcılar

Fake takipçi kontrolünün nasıl yapıldığını ve bulduğunuz bot hesaplardan nasıl kurtulacağınızı açıklamadan önce, yeni spam hesapları çekecek hiçbir şey yapmadığınızdan emin olmak iyi bir fikirdir.

Kural 1: Takipçi satın almayın

Fake hesaplar sadece gösterişten ibaret ve sadece size sorun çıkarırlar.

Kural 2: Mevcut bir hesabı satın almayın

Instagram kurallarına aykırı olmasına rağmen, mevcut hesapları satmayı teklif eden pazar yerleri var.

Kulağa hoş geliyor değil mi?

Ne yazık ki, gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif. Hesabı satın almadan önce göremezsiniz bu nedenle fake takipçi olup olmadığını kontrol etme şansınız yoktur. Dahası, yaptığınız işle ilgilenecek meşru bir hedef kitleye sahip bir hesap satın alma şansı çok düşüktür.

Kural 3: Beğeni veya yorum satın almayın

Çok sayıda takipçiniz varsa ancak çok az etkileşim alıyorsanız, sizinle çalışmak isteyebilecek işletmeler için tehlike işareti olabilir.

Bunun kötü bir fikir olmasının birkaç nedeni var aldığınız yorumlar genellikle tamamen alakasız olacak ve çok açık bir şekilde bot olan hesaplardan gelecek.

Ancak, en büyük sebep, bu satın alınan beğenilerin ve yorumların nasıl çalıştığına bağlıdır. Tüm bu etkileşimi vaat eden uygulamalar ve hizmetler, anasayfanıza ve diğer kullanıcılara sizi takip etmeleri ve beğenmeleri için resimler yayınlayacaktır. Etkileşim elde edeceksiniz ancak aynı zamanda tehlikeli görünen takipçiler seli elde edeceksiniz işletmelerin sizden uzak durmasını kesinlikle sağlayacaksınız.

Aktif Olmayan Takipçi Satın Almak Neden Kötü Bir Fikirdir?

Takipçi satın almak ve binlerce fake hesabın nasıl olacağı hakkında konuştuk ancak bu etkileyici takipçi sayılarının cazip olduğunu biliyoruz bu yüzden neden bu kadar kötü olduğunu biraz daha ayrıntılı olarak incelemeye değer.

Etkileşim oranlarınız düşecek

Pek çok insan, sizi olduğunuzdan biraz daha popüler göstermek için birkaç sahte numaraya sahip olmanın ne gibi bir zararı olduğunu merak ediyor – ancak ‘takipçiler’, pazarlama ekipleri söz konusu olduğunda hızla işe yaramaz bir metrik haline geliyor.

Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır
Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır

Bunun yerine, iş yapacağınız insanlar etkileşim oranlarınıza bakmaya hevesli olacak ve eğer kimse ne yayınladığınızla ilgilenmiyorsa, bir sonraki kampanyalarında onlarla çalışmayı unutabilirsiniz.

Bu şekilde düşün. 500 takipçiniz varsa ve gönderilerinize düzenli olarak 50 beğeni veya yorum alıyorsanız, %10 katılım oranınız var demektir.

Şimdi, 5.000 satın alınan takipçi ekleyin.

Hesabınız ilk bakışta daha etkileyici görünüyor ancak bu sahte hesaplar etkileşime geçmeyecek bu nedenle daha önce aldığınız 50 beğeni veya yorumu almaya devam edeceksiniz. Sorun şu ki, yeni sahte takipçilerinizle, bu 50 beğeni artık yaklaşık yüzde 0.9’luk bir etkileşim oranını temsil ediyor yani 500 gerçek hesaptan harika bir etkileşim oranı elde etmek için harcadığınız tüm bu sıkı çalışma tamamen silindi.

Bol miktarda spam alacaksınız

DM’lerinizi otomatik mesajlarla doldurmaya ve harici web sitelerine tıklamanızı sağlamaya hazır mısınız?

Takipçi satın alırsanız, tam olarak bu olacak ve en kötü durumlarda, sahtekarlığa ve kimlik bilgilerinizin çalınmasına yol açabilir.

Bot hesapları para kazanmak için tasarlanmıştır ve bunu genellikle insanların kredi kart bilgilerini çalmaya çalışırlar.

Dolandırıcılıklara kanmasanız bile bu gerçekten can sıkıcı.

İtibarınıza veda edin

Kendi kişisel markanız söz konusu olduğunda;

Hepimiz mükemmel selfileri çekmek için bir yığın dağınıklığı ortadan kaldırdık ve şurada burada küçük bir filtre uygulamaktan zarar gelmez ancak bir işletmeyle çalışırken sahte takipçilere sahip olmak sadece bir aldatmacadır.

Yakalanırsanız (ve bize güvenin, yakalanırsınız), işletmeler gelecekteki iş birlikleri için sizi neredeyse kesinlikle kara listeye alacaktır.

Instagram’da fake takipçi almanın zararları

Fake Takipçi Alarak Hesabınızı Banlatabilirsiniz

İşletmeler tarafından kara listeye alınmak ve herkesin önünde utandırılmak yeterli değilmiş gibi Instagram aşağıdakileriniz ile ilgili şüpheli etkinlik tespit ederse, kendinizi Instagram profiliniz olmadan bulabilirsiniz.

Gelişmiş yapay zekalar, sosyal medya hizmetleri tarafından anormal olarak kabul edilen etkinlikleri tespit etmek için kullanılır. Çok az insan aniden 1.000 yeni takipçi kazandığından, bunu yaparsanız hesabınız büyük olasılıkla işaretlenecektir ve bu algoritmalar her zaman gelişmektedir bu nedenle kısa vadede paçayı sıyırmış gibi hissetseniz bile Instagram, reklam amaçlı kullanan markalar için her zaman hizmetini kaliteli hale getirmek için çalışmaktadır.

Instagram’dan Bot Takipçileri Kaldırmak Ne Kadar Sürer?

Dikkat sürenize bağlı olarak, tüm hayalet takipçilerinizi Instagram’dan silme görevini tekrar gözden geçirmenin birkaç gün sürdüğünü görebilirsiniz ama buna değer.

Aslında, bu ‘Kaldır’ düğmesine her bastığınızda, kafanızda bir yazarkasa gürültüsünü hayal edin- çünkü Instagram’daki spam takipçilerden nasıl kurtulacağınızı düşünerek, influencer işinizin sağlam temellerini atıyorsunuz. Takipçiler söz konusu olduğunda, her şeyden önce kendinize sormalısınız. Bu hesap Instagram topluluğuma değer katacak birine mi ait? Cevabınız muhtemelen birlikte çalışacağınız herhangi bir marka ile aynı olacaktır bu yüzden birkaç takipçi daha istemenin bir influencer olarak para kazanma şansınızı mahvetmesine izin vermeyin.

Fake Takipçiler Nasıl Kaldırılır SSS

Fake takipçiler neden kaldırılmalı?

Sosyal medya günümüzde artık itibarın da diğer adı. Bu sebeple yaptığınız her hareket, içeride bulunan her hareketiniz çok kıymetlidir. Sizin sosyal medya itibarınızı ise var olan takipçileriniz artırır. Çünkü etkileşim oranı yüksekliği var oluşunuzun önemini de artıracaktır. Bu sebeple fake takipçiden uzak durulmalıdır.

Instagram temizleme uygulamaları güvenilir midir?

İnternet ortamı her konuyla ilintili olarak aslında bilgi kirliliğinin çok yüksek olduğu bir alan. Burada da haliyle yapacağınız her hareketi araştırarak, inceleyerek hareket etmelisiniz. Bu gibi durumlarda en popüler mecralar için dahi güvenilirdir demek kullanıcı hatasının payını yok saymak demektir. Bundan sebep iyi araştırma yapılmamış her hareket güvensizdir ve yaptığınız her hareketi kontrollü yürütün.

Uygulamaları seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kesinlikle çoğunluğun dahil olduğu yanılgısına kapılmayın. Evet yüksek katılım oranı güven belirtisidir ancak, kesinlikle uygulama için detaylar okuyun. Kullanıcı yorumlarını göz ardı etmeyin. İndireceğiniz siteyi doğru seçin. Seçeceğiniz sitenin dahi araştırmasını dikkatle yapın. Elinizdeki yazılıma uygunluğu kontrol edin. 

İlgili Bağlantılar;

Instagram Hesap Silme

Influencer Nedir

Instagram PP Büyütme

Muharrem Eminoğlu
Muharrem Eminoğlu

Veri analizi ve raporlama süreçlerinde yenilikçi, sürdürülebilir iş hayatını benimsiyorum. Bilişim sektörü ve sektörde uygulanan pazarlama stratejilerini yakından takip ediyorum. Blog yazmayı seviyorum.



Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


error: